Filmtips 5 augusti

Foto: SANDREWS
Eva Dahlbeck och Jan Malmsjö är ett av paren i Mai Zetterlings långfilmsdebut som regissör.
TV

Älskande par

Mai Zetterlings film bygger på Agnes von Krusenstjernas romansvit "Fröknarna von Pahlen", som kom ut i början av 1930-talet. Men filmen är en mycket fri bearbetning av det skrivna ordet.

Den har blivit ett verk som står på egna ben, med vackert foto av Sven Nykvist och skickligt berättande av Mai Zetterling och hennes dåvarande make, klipparen David Hughes. De två har också skrivit manuset tillsammans.

Skådespelarna är mycket bra. Huvudrollerna görs av Harriet Andersson, Gunnel Lindblom och Gio Petré. Runt dem finns bland andra J an Malmsjö, Gunnar Björnstrand, Eva Dahlbeck, Anita Björk och Heinz Hopf. På en flickskola syns Isa Quensel och Lissi Alandh.

Filmen utspelas på en förlossningsklinik där de tre kvinnorna minns sina kärlekar, i synnerhet erotiska upplevelser av olika slag. Agnes von Krusen-stjernas böcker väckte stor uppmärksamhet när de kom, just på grund av den sexuella frispråkigheten.

"Älskande par" var Mai Zetterlings debut som långfilmsregissör, som skådespelerska slog hon igenom redan i "Hets" 1944.

Den sista filmen i Sverige blev "Amorosa", som handlade just om Agnes von Krusenstjerna och knöt ihop ett filmberättande som inleddes med "Älskande par". (1964)

SVT 2

22.40

Dödlig kärlek

Om en polis på jakt efter en vampyr. Mer romantik än våld, när Susan Dey och Stephen McHattie faller för varandra under utredningens gång. Henne känner vi igen från "Lagens änglar", där hon spelade en advokat. (Deadly love, 1995)

TV 3

23.00

Fish ´n´chips

En dystert dramatisk vecka för en irländsk familj. En grå håla vid kusten, med grått väder och grå mat. Våldtäkt, rån, några kastrofala fyllor. Bygger på en pjäs. Med Brian Cox och Brendan Gleeson. Skriven och regisserad av Conor McPherson. (Saltwater, 2000) TV 1000

18.00

Mumford

Väldigt trevlig film av Lawrence Kasdan, i stil med hans ensemblefilmer "Människor emellan" och "Grand Canyon". Om en uppskattad psykiater som har hemligheter i småstaden. (1999)

TV 1000 Cinema

17.00

Midnight express

Känslostarkt och brutalt om en amerikansk yngling som grips med narkotika i Turkiet och hamnar i ett helvetiskt fängelse. Oliver Stones manus bygger på verkliga händelser. Med bland andra Brad Davis, Irene Mirac-le och Bo Hopkins. (1978)

TV 1000

20.00