Mer realistiskt än vanligt

TV

Spännande amerikanskt drama om tre ungdomar (Joaquin Phoenix, Vince Vaughn, David Conrad) som flummar runt i Asien.

Det är sprit, knark och brudar dygnet runt. Två av dem återvänder till New York, en av dem ska komma senare.

Men han åker fast för knarkbrott och döms till döden. Två år senare kontaktas de båda andra av en advokat (Anne Heche) som ger dem ultimatum:

Han som ska avrättas, får behålla livet om de reser till Malaysia och erkänner att knarket även tillhörde dem. Men då måste de samtidigt vara beredda att avtjäna tre år var i fängelset i Asien.

Det är en film som är mer realistisk än sådana här filmer brukar vara. Här räddas inte allihop av någon hjälteinsats i en spektakulär actionscen, utan här tvingas rollfigurerna ta konsekvenserna av sitt handlande. Antingen låta sin kamrat, även om de egentligen inte kände honom särskilt väl, dö. Eller också själva krypa in i ett överbefolkat fängelse, fyllt av sjukdom, råttor och annat elände.

Det är inget mästerverk, men en bra berättad och engagerande historia, med bra skådespelare i de ledande rollerna. (Return to paradise, 1998)

SVT1 21.00

Peter’s friends

Underhållande och gripande engelsk historia om några vänner som återförenas tio år efter studenten. Regisserad av Kenneth Branagh som spelar en av huvudrollerna, som cynisk författare. Kvinnan som spelar hans självupptagna filmstjärnefru har också skrivit ”Peter’s friends”, Rita Rudner. Mycket skratt och lite tårar. (1992)

TV 1000 Cinema 15.00

Tjejligan

Underhållande komedi om den kvinnliga baseballserie som fanns i USA under andra världskriget.

Geena Davis, Madonna, Lori Petty och Rosie

O’Donnell är spelare, Tom Hanks är deras alkoholiserade tränare och Jon Lovitz är strålande som cynisk talangscout. Medan de kvinnliga skådespelarna fick träna baseball inför inspelningen, åt Tom Hanks i stället upp sig 15 kilo för att få rätt rundör på magen.

Madonnas medverkan hade både för- och nackdelar. Titelmelodin som hon sjunger, ”This used to be my playground”, blev en stor framgång och draghjälp för filmen. Å andra sidan hoppade Debra Winger av när det blev klart att popstjärnan skulle vara med. (A League of their own, 1992)

TV 3 21.00