Filmtips 8 juli

Foto: sf
När fruarna är bortresta leker Gary (Gösta Ekman) och Lasse (Janne Carlsson) på Gröna Lund.
TV

Gräsänklingar

De heter Gary och Lasse, kommer från helt skilda världar och möts av en slump på Arlanda.

Gary Stenström ( Gösta Ekman) är arkitekt och har följt hustrun till flygplatsen. Hon ska till Genève på konferens.

Lasse ( Janne Carlsson) är bilreparatör. Hans hustru ska på semester till Rhodos.

Gary missar flygbussen tillbaka till Stockholm, får skjuts av Lasse - och avgrundslika klyftor i språk, beteende, livsstil och intressen öppnar sig.

Där finns filmens komiska motor; skillnaden mellan Garys och Lasses inställning till livet.

Har filmen något slags budskap, så är det kanske att Lasse hjälper Gary att ta för sig lite mer i livet, att våga öppna sig inför andra människor.

Det är lättsam underhållning, men manusförfattarna Åke Cato och Jan Richter har ändå fångat rätt många typiskt svenska företeelser, ungefär som Lasse Åberg brukar göra i sina filmer om Stig-Helmer.

Filmen var Hans Ivebergs andra som regissör, efter succédebuten med "Göta Kanal eller Vem drog ur proppen?", från även den med Janne Carlsson i huvudrollen. (1982)

TV 4

20.00

Illusionernas stad

Femfaldigt Oscarsbelönat drama som utspelas i Hollywoods filmbransch. Kirk Douglas spelar en framgångsrik producent, Lana Turner (1920-1995) en skådis han har ett förhållande med. (The Bad and the beautiful, 1952)

TCM

20.00

Easy rider

En klassisk (men något överskattad) amerikansk independentfilm, om två mc-killar ( Peter Fonda, Dennis Hopper) på resa genom ett förlorat USA. Sex, droger och ganska flummigt. En av de första filmerna som använde kända rocklåtar som en viktig del av filmen. Och det blev Jack Nicholsons stora genombrott, i en färgstark biroll. (1969)

TV 1000

22.00

Sången om Stockholm

Svenskt sånglustspel, som också blev Nils Ferlins enda riktiga filmroll.

Det kretsar kring Janne och Knatten - Bengt Logardt (1914-1994) och Elof Ahrle (1900-1965) - två kåkfarare som just har blivit frigivna från Långholmen. Nu försöker de anpassa sig till ett hederligt liv. Janne söker sig till musiken. Han möter en kvinna ( Alice Babs) som både blir hans flickvän och sångerska i bandet. För Knatten går det sämre. Hustrun tröttnar, hans djärva försök att tjäna pengar misslyckas, allt pekar på att han snart åter hamnar på fel sida av lagen.

Filmen fick ett ljummet mottagande.

Men alla var positiva till Nils Ferlins inhopp som sig själv, han umgås i de musikerkretsar där Janne rör sig. (1947)

SVT 1

14.15

Kapten Kidd

Charles Laughton (1899-1962) som sjörövare i ett förutsägbart piratäventyr.

Filmen är tydligt inspirerad av succéfilmer med sjörövartema som "Kapten Blod" (1935) och "Slaghöken" (1940), som alla hade betydligt högre budgetar, bättre manus och fler stjärnor både bakom och framför kameran.

Den här filmen är lite mer lågbudget, har tam intrig och väldigt mycket klichéer.

Men Laughton tyckte uppenbarligen det var kul, han spelade rollen i ännu en film. Bland övriga skådisar syns, bland andra, Barbara Britton, Randolph Scott, John Qualen och John Carradine. (Captain Kidd, 1945)

TV 4

13.00