En eftergymnasial ”Skam”, dystopi med Trump-vibbar och själfull australiensisk zombieskräck

Publicerad:
”Blank”, ”Fahrenheit 451” och ”Cargo”.
Foto: NRK/HBO/Dreaming Tree Productions.
”Blank”, ”Fahrenheit 451” och ”Cargo”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”Blank”, ”Fahrenheit 451” och ”Cargo”.

Blank


Det är ett otacksamt jobb, men någon serie måste göra det. Följa upp NRK:s mastodontsuccé "Skam", alltså. Och "Blank" – som är tydligt mallad efter sin föregångare vad gäller både struktur, rollfigurer och marknadsföring – gör en anständig insats. Det handlar om identitetskris och i-landsproblem, om att vara ett oskrivet papper i ett bottenlöst hav av möjligheter som ung vuxen på väg ut i det riktiga livet efter gymnasiet, och i centrum står Ella (Cecilie Amlie Conesa), som flyter runt förvirrat i Oslo.
SVT Play

Foto: NRK.
”Blank”.

Fahrenheit 451


Den här HBO-filmen baserad på Ray Bradburys dystopiska roman från 1953 – om ett framtida USA där litteratur är förbjuden, "brandmän" förstör alla böcker de hittar och regeringen skriver om historien – är väl inte direkt allt man hade hoppats på. Den är godkänd snarare än direkt bra. Men angelägen är den trots allt i allra högsta grad, med sina uppenbara (om också lite klumpiga) paralleller till Trump-erans "fake news" och korkade anti-intellektualism. Med Michael B. Jordan och Michael Shannon.
HBO Nordic. Premiär på söndag

Foto: HBO.
”Fahrenheit 451”.

Cargo


I dag är det premiär på Netflix för "Cargo". En australiensisk zombierulle från producenterna bakom skräcksensationen "The babadook", med Martin Freeman som en pappa som försöker hitta någon i outbacken som kan ta hand om hans ett år gamla dotter, innan han själv förvandlas till en levande död. Jag rekommenderar er att grunda med regissörerna Yolanda Ramkes och Ben Howlings kortfilm med samma namn från 2013, som långfilmen alltså bygger på och som finns på Youtube. Stora sorgligheter på bara sju själfulla minuter.
Youtube

Foto: Dreaming Tree Productions.
”Cargo”.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE