Här är deras nya familj

avYlva Niklasson

Publicerad:
Uppdaterad:

De allra första bilderna ur SVT:s hemliga äventyrssatsning ’Den stora resan’

1 av 6
Familjen Karlsson

Här är de första bilderna från ”Den stora resan”, SVT:s hemliga äventyrssatsning i höst.

Tre vanliga Svenssonfamiljer filmas när de bor i ödemarken med inhemska naturfolk på andra sidan jordklotet.

– Det här är hetare och mycket mer 2009 än ”Robinson”, säger programchef Emma Kronqvist.

Christer och Ulla Karlsson bor vanligtvis i Ludvika och jobbar på lasarettet. Döttrarna Erika, 19 och Mikaela, 17, hade aldrig varit utomlands när de sökte till SVT:s nya äventyrsprogram ”Den stora resan”.

För tillfället ser deras vardag minst sagt annorlunda ut. Den 20 juni flög de söderut mot okänd destination med uppdraget att ta seden dit de kom – och de kom till Nakoelaménèstammen i melanesiska öriket Vanuatu, väster om Australien. Där bor de i trädtopparna, klär sig i gräskjolar och äter vandrande pinnar och grillad hund.

Insmorda med lera

Familjen Rosenkjaer Kjellström från Svarte utanför Ystad lever för tillfället insmorda med lera i kojor gjorda av kobajs med seminomadfolket Himba i ett avlägset ökenområde i norra Namibia. Och Stockholmsfamiljen von Scheele bor djupt inne i djungeln med en Menrawai-klan på ön Siberut utanför Sumatras västkust.

– Det är så långt från deras trygga svenska vardag man kan komma. Först när de stod på Arlanda fick familjerna veta vart de var på väg och sedan fanns ingen återvändo. Äventyrsmässigt kan jag inte föreställa mig något häftigare, säger Emma Kronqvist, programchef på SVT.

Ingen mobiltäckning

I ödemarken finns ingen mobiltäckning, inget internet och inga kommunikationer att ta sig någonstans. I tre veckor ska familjerna bo med naturfolken och anpassa sig till deras kultur och traditioner. Allt filmas av ett tv-team på plats.

– Det här känns mer 2009 än ”Robinson”, ämnet känns mycket hetare. Det är så mycket mer än överlevnad – det handlar om relationer, både inom familjen och till stammarna som inte ens pratar engelska. Kulturkrockarna är både roliga och rörande, säger Kronqvist.

Regnar varje dag

Projektledaren Pär Nordahl har via satellittelefon haft kontakt med tv-teamen på plats. Han rapporterar att alla tre familjerna har acklimatiserat sig bra i de mycket primitiva förhållandena, men att det händer mycket varje dag.

– I Vanuatu har vädret ställt till problem. Det regnar varje dag och i fredags skakade en jordbävning ön, men familjen Karlsson verkar ändå klara sig bra. I Afrika kämpar familjen Rosenkjaer Kjellström med magproblem och temperaturväxlingarna. I öknen är det varmt på dagen men på natten blir det väldigt kallt. Så vi har fått förse dem med extra filtar eftersom de blivit förkylda.

Vid gott mod

Från familjen von Scheele har Nordahl inte hunnit få någon rapport eftersom deras resa tog flera dagar innan de nådde Menrawai-klanen långt in i den oexploaterade djungeln.

– Vi har inte daglig kontakt med tv-teamen, men jag har förstått att von Scheele är på plats, och vid gott mod trots en mycket lång och krävande resa.

”Denstora resan” börjar sändas i SVT tisdagen den 8 september och sänds i åtta entimmesprogram.

Publicerad: