– Det Ramsay gör är värdelöst och förfärligt

avZandra Lundberg

TV

Leif Mannerström ger en känga åt stjärnkockens gapiga machostil

Leif Mannerström från ”Sveriges mästerkock” sågar sin brittiske föregångare Gordon Ramsay.

– Jag tycker det är värdelöst och förfärligt det han håller på med, säger Leif.

Tillsammans med Per Morberg och Markus Aujalay ska Leif Mannerström, 70, sålla ut landets bästa amatörkock i ”Sveriges mästerkock” i TV 4.

Men föregångaren Gordon Ramsay, i den amerikanska versionen ”Masterchef”, faller inte Leif i smaken:

– Jag gillar över huvud taget inte Gordon Ramsay-stuket där man ska gapa, skrika, kalla folk för könsord och idiotförklara folk.

Den populäre tv-kockens burdusa sätt ger kockyrket dåligt rykte, menar Mannerström.

– Folk får en skev bild av vårt yrke, att jobba i kök är inte så här. Det är roligt att vara kock och att prestera bra genom att jobba i lag. Många nya kockar tror att bara man är som Ramsay så ska det gå bra, det sänder fel signaler. Restaurangbranschen består inte bara av gaphalsar och idioter.

Inte ”Idol”

Mannerström menar att ”Sveriges mästerkock”-domarna inte alls ska jämföras med juryn i ”Idol”.

– Vi är inte några ”Idol”-domare. Vi har ett annat sätt att tala om för folk att de inte är så begåvade som de själva tror, vi kastar inte ut folk som de gör i ”Idol”.

”Per är en skön kille”

Det är dock inte bara Gordon Ramsay som går hårt åt kockar i tv. I morgondagens ”Sveriges mästerkock” kallar Per Morberg ett tävlingsbidrag för ”löjligt” och spottar senare ut en tävlandes mat.

– Per Morberg är som han är. Det är väl gester som har gjort honom stor, men han ger sig lite längre fram i programmet. Per är en skön kille och han är en duktig kock, säger Leif.