”Advokaten” – kompetent spänning utan det där lilla extra

TV-RECENSION ”Bron”-skaparen Hans Rosenfeldt och ”Snabba cash”-författaren Jens Lapidus har slagit sina kloka huvuden ihop för nya tv-serien ”Advokaten”. Resultatet är habilt – men inte allt man hade hoppats på.

Malin Buska och Alexander Karim i ”Advokaten”.
Malin Buska och Alexander Karim i ”Advokaten”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Advokaten


Viaplay/TV3


Del 1-4
Av Jens Lapidus, Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth, med bl a Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Nicolaj Kopernikus, Liv Mjönes och Johannes Lassen.


THRILLER Det finns stora kreativa kriminalmuskler bakom den här thrillerserien, som bygger på en idé av "Snabba cash"-författaren Jens Lapidus, "Bron"-skaparen Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth (som tillsammans med Rosenfeldt har skrivit kriminalromanerna om Sebastian Bergman).


Alexander Karim gör huvudrollen som Frank Nordling. En smart försvarsadvokat som såg sina föräldrar sprängas i luften som barn och nu försöker förtränga sina traumatiska minnen med jobb, träning och en förbjuden affär med en åklagare (Liv Mjönes).
Det går så där – men det går ännu sämre för hans dysfunktionella syster Sarah (Malin Buska), som också bevittnade dubbelmordet och i dag är en Malmöpolis med missbruksproblematik, som bara får träffa sin son på helger och fortfarande är besatt av tanken på att hitta och hämnas på sina föräldrars mördare.
Och nu börjar det äntligen brännas. Sarah och Frank får reda på att den som satte bomben under bilen den dagen för många år sedan, var Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen). En av de stora bossarna i Köpenhamns undre värld, som också råkar vara en prominent klient på den advokatbyrå som Frank precis har blivit erbjuden nytt jobb på.
Och alltså tar Frank jobbet, för att kunna nästla sig in i Waldmans värld. Vilket såklart är livsfarligt.


"Advokaten" är typisk skandinaviskt elegant spänning, med ett välskrivet och intrikat manus av Charlotte Lesche och Karin Gidfors, och skådespeleri som håller hög klass. Alexander Karim har ett lite egenartat uttryckssätt som gör att hans rollfigur blir intressant, och Malin Buska är mycket bra på att spela den kombination av trasig, omdömeslös och tuff som hennes roll kräver.

På den danska sidan briljerar Nicolaj Kopernikus som Franks nya, otäcka chef, medan Johannes Lassen är perfekt som Waldmans hejduk och Thomas Bo Larsen direkt sätter sig i respekt som överstegangster. (Även om han får tillbringa onödigt mycket tid med att gå runt och hosta demonstrativt, så att vi ska kunna anta att han är döende.)


Det "Advokaten" däremot saknar, är det där lilla extra – den unika personlighet, den känsla av nyskapande och den omedelbara och odiskutabla dragningskraft som gjorde "Bron" till ett fenomen och fick oss att slänga oss över Lapidus "Stockholm noir" i både bok- och filmform.
"Advokaten" är en kompetent serie, men den är inte riktigt allt man hade hoppats på med tanke på talangen bakom, och åkandet mellan Sverige och Danmark känns helt enkelt lite... Ja, bekant är väl ordet.


”Advokaten” har premiär på Viaplay och i TV3 den 26 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

Publisert:

LÄS VIDARE