Raseri mot julkalendern: Vad ända in i rumpnisse!

TV

Nöjesbladets guide: Så räddar du julglädjen

1 av 7

Det är säkrare än snö i december.

#Kalendergate – raseriet mot julkalendern piskades igång helt enligt tidtabell klockan 7.15 i morse:

”Vad ända in i rumpnisse? Hade ni verkligen ingen bättre idé till julkalendern i år så kunde ni lika gärna kört en repris. Barnen är skitsura nu, tack för den”, skriver en tittare på SVT:s Facebooksida.

En jultradition med anor.

Efter morgonens premiär av årets julkalender ”Tusen år till julafton” stormar tittare mot exposén genom tusen år av svensk historia med fokus på barnens perspektiv. I tisdagens första avsnitt avhandlades vikingatiden.

”Vad händer med julkalendern varje år? Jag vill ha julstämning och inte en dokumentärsform utav Robinsons för barn -.-" Herregud vad det spårar, riktigt besviken....”, skriver en tittare på SVT:s Facebooksida.

”Vad ända in i rumpnisse? Hade ni verkligen ingen bättre idé till julkalendern i år så kunde ni lika gärna kört en repris. Barnen är skitsura nu, tack för den. De hade hoppats på något som följde de fantastiska produktionerna ’Barna Hedenhös’, ’Pelle Svanslös’ eller ’Tjuvarna Jul’! Men nej, ni ville köra kunskaps-jul, och den som kläckte den idén har inga barn uppenbarligen, eller hatar barn”.

Det var bättre förr!

Det är Lotta Lundgren och Erik Haag som tillsammans med tretton barn reser genom tiden i årets adventskalender i SVT.

En mamma menar att morgonen förvandlades till katastrof efter kvarten i tv-soffan:

”Hade två små barn här hemma som blev jättebesvikna när dom tittade på första avsnittet av julkalendern. Hur tänkte ni där? De är från 4–15 och det var ingen som tyckte den var bra.”

Ännu en mamma stämmer in i kritiken: ”Mina också, de frågade om de var tvungna att titta. Så tråkig tyckte de att den var”.

En man menar att det var bättre förr.

”Det har varit många bra julkalendrar på SVT. Tänker framförallt på ’Trolltider’. Det är inte farligt att visa detta i repris. Många har säkert inte sett det. Dessa ungar som såg det då, har blivit vuxna. En julkalender för mig är just jul, snö och tomtar. Lite spänning skadar inte.

Min stora favorit är ’Teskedsgumman’”. (För dig finns Nöjesbladets lathund till julefrid här vid sidan av artikeln).

Några är positiva

Men några tittare gillar ändå ”Tusen år till julafton” – och passar på att skriva det till SVT.

”Fantastisk julkalender i år! Fantastiskt första avsnitt! Mycket bra gjort!”, skriver en.

En annan menar till och med att det är bättre nu än någonsin:

”Bästa julkalendern någonsin bra gjort SVT”.

”Tusen år till julafton” är sprungen ur ”Historieätarna”. Ett av programmets fans uppskattar att det blev en spinoff i julkalenderform:

”Ni ska ha cred för årets julkalender. Riktigt bra. En av de bättre! Älskar ju Historieätarna också”.

Julkalendern delar även kritikerna. Nöjesbladets Karolina Fjellborg kallar den en ”modern klassiker” och Jan Olov Andersson skriver att den ”har sina poänger, men vettefan om det är en julkalender”. Nökesbladets barnpanel gav ”Tusen år till julafton” fina betyg.

Vad tycker du om kalendern? Håller du med kritiken? Eller älskar du programmet? Skriv i kommentarsfältet!

ARTIKELN HANDLAR OM