Vågar inte se sig själv

Publicerad 2015-04-17

Stenmark: Jag får bara sämre självförtroende

Ingemar Stenmark känner sig sämre än konkurrenterna i ”Let’s dance”.

Nu vågar han inte längre se sina framträdanden i efterhand.

– Jag får bara sämre självförtroende, säger han.

Redan i förra veckan berättade Ingemar Stenmark, 59, att han tycker han att är underlägsen sina medtävlande i TV4:s dans­program. Nu har det gått så långt att han inte längre vill se sina och partnern Cissi Ehrlings fram­trädanden efter direktsändningen.

– Jag har sett dem någon gång, men nu har jag slutat titta. Jag vill inte se, för då får jag bara sämre själv­förtroende. Det är bättre att man tror att man har förbättrat sig sedan förra gången, säger han.

”Jag har brister”

Sina konkurrenters prestationer har han däremot spanat in – och känt sig brädad.

– Jag gör ju mitt bästa, men jag har brister om man jämför med de andra som är kvar. Det ser inte bra ut när jag dansar, men jag vet inte hur jag ska göra för att bli bättre. Det är mitt problem. I all annan sport kan man bara träna hårdare och ta i mera, men dans är så mycket annat.

I träningslokalen är Stenmark ofta nöjd med sin insats. Men i direktsändning strular nerverna till det.

– Jag tror att jag måste bli vän med nervositeten så att jag kan hålla den i schack, för då tror jag att det andra löser sig bättre. Då kan man gå ut på dansgolvet och känna sig trygg och lugn. Jag tror att det är det som är största boven. Jag kan inte riktigt slappna av, och då blir det inte bra.

”Det finns ju grader”

Har du problem med självförtroendet i andra situationer också?

– Nej, det kan jag inte säga. Men det finns ju grader när det är bra eller mindre bra. Ska man kunna leverera någonting så måste man ha jättebra självförtroende.

Stenmark om ...

… stödet från folket:

”Jag möter folk i affären och sådana ställen som tycker att jag är bra. De gratulerar och önskar lycka till. Om de menar det eller inte vet jag inte, men det är roligt att höra.”

… att vara i semifinal:

”Jag känner mig ändå tacksam, jag kan inte be om ursäkt över att jag har gått vidare. Det känns inte alls jobbigt att tävla igen.”

… självförtroendet i sportsammanhang:

”I sporter som jag inte är van vid har jag inte så stort självförtroende. Men i skid­åkning, som jag kan, där känner jag mig bekväm.”

ANNONS