Jennies nervpärs i ”Sveriges mästerkock”-finalen

Av: Christoffer Nilsson, Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya mästerkocken fick långt ifrån en smakstart: Det var jättejobbigt

1 av 4 | Foto: Johan Söderlund
Glädjejublet Jennie Walldén är ”Sveriges mästerkock” 2013.

Finalen blev en nervpärs för Jennie Walldén.

”Sveriges mästerkock”-vinnaren kände sig missgynnad av utmaningarna.

– Jag tyckte det var jättejobbigt, säger Jennie Walldén till Nöjesbladet.

Finalen av TV4:s ”Sveriges mästerkock” avgjordes med tre utmaningar.

I den första fick Carl Bodin, 24, och Jennie Walldén, 37, i uppgift att laga en maträtt vars råvaror fanns i en hemlig låda.

När Jennie Walldén öppnade lådan och upptäckte att de skulle tillaga rådjurssadel fick hon panik.

– För första gången kände jag: ”Shit, jag vet inte om jag fixar det”. Den här rätten fanns inte ens på min karta samtidigt som Carl är väldigt förtjust i vilt. Jag tyckte att det var jättejobbigt, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag kände att han hade en fördel i den första grenen men jag var aldrig bitter eller kände att det var orättvist. I stället hoppades jag att nästa gren skulle vara en som passade mig.

Hyllades för gös

Carl Bodin håller inte med om att han skulle ha haft en fördel i den första grenen.

– Som student är rådjurssadel inget man brukar slänga ihop. Jennie är dessutom väldigt duktig på det svenska köket. Det kändes som vi hade lika bra utgångsläge, säger han.

Walldén trodde att nästa utmaning skulle vara mer anpassad för henne.

– Eftersom den första var en riktig Carl-gren trodde jag att nästa var för mig. Jag blev ganska paff när vi skulle identifiera örter. För då tänkte jag: ”Va?” Det är ju lika för båda, säger hon.

Trots Jennie Walldéns viltfasa hade hon vunnit den första grenen men förlorat i nästa. Ställningen var helt jämn inför avgörandet – en trerättersmeny.

När Walldén hyllades av juryn för sin meny blev hon för första gången lättad.

– När de gav mig omdömet för min gös kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Det var min finaste stund i tävlingen. Känslomässigt var hela finalen väldigt omvälvande. Definitivt en känslokarusell, säger hon.

”Oerhört stort”

Efter den sista poängutdelningen var slutställningen 102–101 till Jennie Walldéns fördel.

– Det kändes helt surrealistiskt. Jag stod bara och stirrade på siffrorna och tog inte in vad som hade hänt. Sedan kom glädjetårarna. Det var ett oerhört stort ögonblick, säger hon.

Hon vill inte beskylla juryn för att missgynna henne med valet av utmaningar.

– Jag tror inte att de skulle anpassa dem efter individerna. Dessutom har de säkert bestämt utmaningarna långt innan de vet vilka som står i final, säger hon.

Markus Aujalay i juryn:

– Utmaningarna var satta innan finalisterna var klara. Vi måste ligga före eftersom det handlar om att beställa råvaror i tid. En värdig vinnare kan hantera svåra utmaningar och det visade Jennie. Jag tycker att rätt finalist vann, säger han.

Publicerad: