Filmtips 6 augusti

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Jeff Daniels är en korrekt affärsman som lockas av en förförisk Melanie Griffith. Föga anar han att hennes före detta pojkvän (Ray Liotta) är en våldsam smågangster.
Foto: TV 4 / RELIGIOSA PRIMITIVA
Jeff Daniels är en korrekt affärsman som lockas av en förförisk Melanie Griffith. Föga anar han att hennes före detta pojkvän (Ray Liotta) är en våldsam smågangster.

I vildaste laget

En fräck, sexig, rolig och våldsam roadmovie med mycket rock 'n' roll-känsla.

Jeff Daniels (Dum & Dummare) spelar en korrekt affärsman som lockas med på en äventyrlig bilfärd av en förförisk kvinna ( Melanie Griffith). De hamnar på den amerikanska landsbygden, på en fest för hennes gamla skolklass.

När hennes förre pojkvän ( Ray Liotta), en våldsam smågangster, dyker upp, visar sig den här från början romantiska kärlekskomedin vara betydligt mer oförutsägbar.

För regin svarar Jonathan Demme, senare mer känd för "När lammen tystnar" och "Philadelphia".

Han har lockat fram det allra bästa hos dessa annars rätt ojämna skådespelare.

Hans film har en ovanligt väl fungerande blandning av kärlek, svart humor och spänning.

Kultfakta: Regissörerna John Sayles och John Waters har roller, som mc-polis respektive bilförsäljare. (Something wild, 1986)

SVT 1 21.00

If looks could kill: The John Hawkins story

Polisfilm för amerikansk tv.

Antonio Sábato Jr förför kvinnor. Han är en bedragare och mördare som jagas länge på många platser.

Brad "Ormtunga" Dourif spelar hans älskare. (1996)

TV 4 0.00

En bricka i spelet

Debut av pjäsförfattaren David Mamet. En psykiater ( Lindsay Crouse) söker upp en spelare ( Joe Mantegna) med anledning av en patients skulder. Hon fascineras av spelvärlden och dras in mer än hon önskar. (House of games, 1987)

Kanal 5 1.40

Psycho III

Alfred Hitchcocks första film (1960) är ett mästerverk, uppföljarna är bara pinsamma. Stjärnan Anthony Perkins regisserade även eländet. (1986)

TV 3 22.45

Segerns sötma

Om kändisglansen, berömmelse och ytlighet. En elak satir med fina tidsbilder av New York på 1950-talet. Burt Lancaster är mycket bra som hänsynslöse tidningsstjärnan J J Hunsecker som gärna vill förstöra sin systers kärleksliv och stoppa henne från att gifta sig med en jazzmusiker. Hunsecker är en grym man som pressagenten Tony Curtis fjäskar för och gör tjänster åt. Tillsammans har de två männen ett märkligt ömsesidigt beroende.

Det är en hård värld, med cool jazz. Delvis inspirerad av verkliga händelser när den mäktige journalisten Walter Winchell försökte styra sin dotters kärleksliv. Regisserad av en skotte, Alexander Mac-Kendrick som även gjorde fantastiska komedier. Det här var hans amerikanska debut men hans senare karriär i USA blev inte så märkvärdig. (Sweet smell of success, 1957)

SVT 1 14.25

Publicerad: