Mejla

Jan-Olov Andersson

Nya ägarna vill visa musklerna – då får flaggskeppet liv igen

Publicerad:
Uppdaterad:
Solsidan - har du koll på karaktärerna? 00:30

Tre säsonger till av ”Sol­sidan”.

Det såg man inte riktigt komma.

Men varför inte? När det gäller tv-drama finns det väl inget som engagerar svenska tv-tittare så som väl genomförd igenkänningshumor.

Visst trodde vi väl alla – det kändes ju verkligen så – att långfilmen ”Sol­sidan” var ett bokslut efter fem framgångsrika tv-säsonger av komedi­serien. Som inte bara var rolig, utan hela tiden hade rätt mycket svärta i botten och en förmåga att träffsäkert ta temperaturen på det som var snackisar bland folk.

Och så har man ju alltid gillat Felix Herngrens, Mia Skäringers, Johan Rheborgs och Josephine Bornebuschs rollfigurer. De må vara framgångsrikare och rikare än de flesta som tittar, men har också haft fel och brister som vem som helst. Hög igenkänningshumor. Kanske också lite skadeglädje. Ett stort hus i Saltsjöbaden innebär inte per automatik ett lyckligt liv.

Henrik Dorsins Ove är grannen som många har. Den som man blir tokig på. Och Malin Cederbladhs hustru den man tycker lite synd om, den man inte så lätt förstår vad hon ser hos Ove.

Ändå kändes, som sagt var, långfilmen som ett bokslut.

1 av 2 | Foto: Foto: Morgan Norman/Söderberg A /
Solsidan.

Men varken upphovsmän eller skådespelare har entydigt sagt nej till en fortsättning. TV4 har förstås tjatat lite lagom mycket om en fortsättning, de har väl inte velat reta upp Felix Herngren som även producerar flera andra tittarsuccéer åt kanalen.

När Telia med stor sannolikhet köper TV4 vill nya ägarna förstås visa musklerna. Vad är då bättre än att skaka liv i kanalens flaggskepp. Det här är en långsiktig satsning, tredje säsongen ska visas år 2023. Och svenskt drama är bland det bästa som finns när det gäller att locka tittare. Såväl krimserier som annat.

Jag tror inte att Herngren och skådespelarna i första hand gör 30 nya avsnitt för pengarnas skull, men det är klart att de – med tittarsnitt på mellan 1,5 och 2,3 miljoner per säsong – vet sitt värde. 

Tv-tittarna är att gratulera. 

”Solsidan” är en serie som kan hålla på i evigheters evighet. 

Skådespelarna åldras med sina rollfigurer, nya personer kan tas in, tröttnar någon är det bara att skriva ut dem ur serien.

Fast man är lite orolig för Felix Herngrens hälsa. 
Känns som att han snart ligger bakom allt som produceras i alla svenska tv-kanaler …

TV-serierna som blev succéfilmer 00:29

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

TV4

Solsidan