Kanaler i bråk om ’Kristallen’

TV

Stark kritik mot nya röstningssystemet

1 av 2 | Foto: ”jag blev arg” Kanal 5 fick bara en nominering till tv-priset ”Kristallen” i går. ”Vi är klart underrepresenterade”, säger programchefen Johan Westman.

Presskonferensen slutade i ett infekterat bråk.

SVT:s storslam bland nomineringarna till tv-priset ”Kristallen” fick övriga kanaler att gå i taket.

- Jag blev arg, säger Kanal 5:s programchef Johan Westman.

Det rådde en spänd tystnad i lokalen på Djurgården i Stockholm i går morse.

Tysta och förväntansfulla stod representanterna från alla tv-kanaler på presskonferensen, i hopp om att just deras tv-program är nominerat till ”Kristallen” - där branschens egna, mest prestigefyllda tv-pris delas ut.

”Jag blev arg”

Mycket stod på spel.

”Kristallen” är priset där storkanalerna ska samsas om vilka program som är värda att hyllas.

När det stod klart att SVT knep 27 av totalt fyrtio nomineringar slutade allt i ett hetsigt bråk mellan de övriga kanalerna.

- Jag blev arg. Vi är klart underrepresenterade, precis som TV 3. Vi saknar både ”Roomservice” och ”Ett herrans liv” på listan, säger Johan Westman, programchef på Kanal 5, som bara fick ett program nominerat.

- Det är snopet, säger Tilde de Paula på TV 4.

Kan inte nomineras

Bråket infekterades ytterligare av att priskategorierna har minskats ner från 16 till tolv, vilket påstås gynna SVT:s typ av program.

- I vissa kategorier går det inte ens att nominera Kanal 5, som drama till exempel. Många är uppväxta med public service och det kan påverka att kommersiell tv inte är inne i det ”fina” rummet ännu, tillägger Johan Westman om röstningen.

Kanalerna riktar nu stark kritik mot det nya röstningssystemet, där jurygrupperna har slopats för runt 150 personer i tv-branschen som väljer ut de nominerade programmen.

”Vissa är besvikna”

Hur stor är risken att juryn röstar partiskt?

- Visst kan det vara så att några röstar på det man själv jobbar med, men det nya systemet bygger på att bedömningen görs utifrån personer med erfarenhet i branschen. Men jag kan förstå att vissa är besvikna, svarar tf ordförande Peter Lundin i stiftelsen Det svenska tevepriset.

Nu har regnet börjat att dugga över Djurgården.

Den 18 september sänder TV 3 när guldregnet faller över vinnarna i Globen.