Huvudpersonen i nya säsongen av ”Skam” klar

1 av 2
Sana, tvåa från vänster, är ny huvudperson i ”Skam”.
TV

Trailern till fjärde säsongen av ”Skam” är släppt.

Och nu avslöjas svaret på frågan alla undrat över.

Favorittippade Sana blir huvudperson i den fjärde säsongen, som också är den sista.

Ända sedan sista avsnittet av senaste säsongen av ”Skam” har det spekulerats vilt om vem som blir huvudperson i den nya säsongen.

Många fans har tippat att det antingen blir någon av de populära karaktärerna Vilde eller Sana. Och nu är det alltså klart att det är den sistnämnda som kommande säsong kommer kretsa kring.

– Hon är en stark karaktär, och kanske seriens mest fascinerande. Hon har ett ben i norsk och ett ben i muslimsk kultur. Sana har sin tro, samtidigt som hon har vänner som är upptagna av killar och fester, säger Håkon Moslet, redaktionschef på NRK P3, till nrk.no.

Iman Meskini: En av anledningarna till att jag tog rollen

Sana spelas av Iman Meskini, 19. I tidigare intervjuer har hon sagt att hon uppskattar det faktum att hon med sin roll blivit en förebild för andra unga muslimska tjejer.

– Det är väldigt roligt, och det är också en stor del av anledningen till att jag tog rollen som Sana. Jag hade en ganska likadan uppväxt som Sana. Jag växte upp i Kolbotn, och var en av få muslimer, och i det stora hela en av få som inte var helt etniskt norsk. Jag var nog trygg i mig själv då också, för jag hade mina syskon och mamma som också bar hijab. Men jag upplevde ändå att jag var annorlunda, har hon sagt till tidningen Universitas.

Sista säsongen

Trailern, som spelas upp baklänges, släpptes klockan 12.00 på fredagen. I bild syns till en början karaktären Even, med näsblod, som tas omhand av pojkvännen Isak på en fest. Därefter riktas kameran mot Chris och tjejgänget Eva, Vilde och Noora, för att sedan stanna på Sana. Hennes namn dyker sedan upp stort, i versaler, i rutan.

”Skam” har slagit stort i Skandinavien och även resten av världen sedan första säsongen släpptes 2015. Serien har framförallt hyllats för sin realistiska framställning av tonårsåren.

Premiär på måndag

Serien har gått på export till USA, samtidigt som det norska originalet går mot sitt slut.

I trailern får vi nämligen också veta att den nya säsongen är den absolut sista av den populära serien.

Seriens regissör Julie Andem kommenterar beslutet på sin Instagram.

”Nu har vi bestämt att det inte blir mer ’Skam’ till hösten. Och även om jag vet att kanske blir upprört och trist där ute, är jag helt säker på att det är ett riktigt beslut”, skriver hon.

Kan ta del av säsongen i realtid

Första klippet från fjärde säsongen släpps nu på måndag, 11 april, klockan 13.28 på NRK P3. På grund av musikrättigheter har NRK tidigare geoblockerat sina sändningar så att utländska tittare inte kan ta del av programmet. Det har även gällt Skam-bloggen och sociala medier där kortare klipp från programmet lagts upp i realtid.

För Nöjesbladet berättar Kari Anne Lange-Ree, jurist på NRK, att man nu hittat en lösning för att tittare i Norden ska kunna ta del av klippen som läggs upp på Skam-bloggen och i kanalens sociala medier.

– Vi har hittat en lösning med musikbranschen så att vi slipper geoblockera, säger hon.

– Kärnan i Skam är att vi lägger ut i realtid för att ungdomar ska kunna kommentera tillsammans och tolka handlingen. Det har varit en fantastisk dialog.

De längre veckoavsnitten kommer dock utländska tittare fortfarande inte kunna ta del av, och i Sverige kommer man helt enkelt få vänta tills SVT sänder dem. När avsnitten visas i SVT är ännu inte klart.

Till svt.se säger Safa Safiyari, ansvarig för programinköp på SVT barn, att ambitionen ”är att lägga ut programmet så snart som möjligt.”

ARTIKELN HANDLAR OM