Spännande kriminalmysterium om 13-årig dubbelmördare

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”The sinner”.
Foto: Peter Kramer/USA Network.
”The sinner”.

TV-RECENSION Varför har en 13-årig pojke giftmördat ett ungt par? Det är frågan i säsong två av kriminalmysteriet ”The sinner”.


The sinner

SVT
Säsong 2
Av Derek Simonds, med bl a Bill Pullman, Carrie Coon, Natalie Paul, Hannah Gross, Elisha Henig och Tracy Letts.


KRIMINALMYSTERIUM Frågan är inte vem eller hur, utan varför, i det här kriminalmysteriet vars första säsong (som numera finns att se på Netflix) sändes i SVT förra året.
Då var det Jessica Biel som spelade huvudrollen som en småbarnsmamma som utan förvarning eller något uppenbart motiv plötsligt högg ihjäl en man på en strand.
Nu är Biel bara med som exekutiv producent, medan Bill Pullman repriserar sin roll som den inkännande polisen Harry Ambrose, som nu tar sig an ett nytt konfunderande mordfall som behöver få sin förklaring.
Och den här gången är mördaren ett barn.
Ett par hittas döda på ett motellrum i småstaden Keller – giftmördade av 13-årige Julian (Elisha Henig), som verkar ha varit ute på en familjetripp med destination Niagarafallen tillsammans med dem.
Den unga polisen Heather Novack (Natalie Paul) kallar in Ambrose, som växte upp i Keller och är en gammal väl till hennes pappa (Tracy Letts), som förstärkning. Spåren leder dem till Mosswood – ett slutet och ökänt, sektliknande samhälle utanför staden, där den enigmatiska Vera Walker (Carrie Coon, lysande som alltid) håller i trådarna – och tillsammans nystar de upp en otäck och komplicerad härva, som dessutom triggar traumatiska minnen ur det förflutna för dem båda.
”The sinner” känns lite mindre raffinerad än sist, då den här säsongen inte bara återanvänder kärnan från den första säsongen, utan även en hel del bekanta inslag från diverse skildringar av sekter och småstäder där alla har hemligheter. Men det är en välspelad, stämningsfull och behärskat berättad historia, som håller ens uppmärksamhet i ett stadigt grepp och vars många twistar (huvudsakligen) lyckas hålla sig på rätt sida av det absurda.
Även en tredje säsong kommer, som ska kretsa kring en dödlig bilolycka och i vilken Pullman ska spela mot bland andra Matt Bomer och Chris Messina.

”The sinner” har säsongspremiär i SVT den 6 september.


Publicerad:

LÄS VIDARE