Mäktig västern som överträffar sin moderserie

”Yellowstone” har ynglat av sig – nu har prequelserien ”1883” kommit till Sverige

”1883”.
”1883”.

TV-RECENSION ”1883” är en mäktig västern av den gamla skolan – och en prequel som faktiskt är starkare än serien den sprungit ur.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

1883 

Paramount+

Del 1-3

Av Taylor Sheridan, med bl a Sam Elliott, Tim McGraw, Faith Hill, Isabel May, LaMonica Garrett, Marc Rissmann, Eric Nelsen, James Landry Hébert.


VÄSTERNDRAMA Hur gick det till när familjen Duttons pionjärer, för länge sedan, rotade sig i Montana, och lade beslag på all den mark som utgör jätteranchen i den populära, moderna västersåpan ”Yellowstone”?

Det får vi reda på i Taylor Sheridans ”1883”. En hårdbarkad, ambitiös, osentimental och visuellt ståtlig prequel som inte bara överglänser sin moderserie, utan dessutom ser ut att bli tv:s bästa västern sedan Scott FranksGodless”. (Kanske till och med sedan David Milchs ”Deadwood”, som ju inget i genren slår.)

De gifta countryartisterna Tim McGraw och Faith Hill spelar James och Margaret Dutton (Kevin Costners ”Yellowstone”-karaktär John Duttons farfars far och farfars mor), som tillsammans med sin tonåriga dotter Elsa (Isabel May) och sin femårige son John (Audie Rick) ska ta sig västerut från Texas, för att börja ett nytt liv efter ett inbördeskrig som har satt djupa spår i den före detta officeren James.

De tar avstamp i Fort Worth, där de något motvilligt slår sig ihop med de gamla krigskamraterna Shea Brennan (en perfekt Sam Elliott) och Thomas (LaMonica Garrett), som har i uppdrag att guida och skydda en skara tämligen aningslösa tyska migranter till Oregon, och behöver fler kapabla händer.

Våld, tragik och faror är ständigt närvarande, i form av, bland annat, smittkoppor, giftormar, lynchningar, eldstrider, odrickbart vatten – och död för egen desperat hand. Men de vidsträckta vidderna erbjuder också äventyr och frihet, och Sheridan balanserar mörker med ljus, hopp med förtvivlan, och realism med romantiserande, på ett för genren formidabelt sätt. 

Synnerligen sevärt, även för västernälskare helt utan ”Yellowstone”-koll.


”1883” finns att streama på Paramount+, där nya avsnitt läggs ut på måndagar.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE