Humoreliten samlad

TV

Parlamentet är tittarnas favorit som nobbades på branschgalan

Foto: Prisbelönta Robert Gustafsson, Henrik Hjelt, Pia Johansson och Henrik Dorsin under utdelning av Aftonbladets tv-pris tidiagre i år.

Politikerna i det röda och det blå partiet har genom åren hållit en stark publik och vunnit Aftonbladets tv-pris flera gånger om.

I årets säsong finns Sveriges roligaste kvinna och världens roligaste man bland politikerna.

Kvällens Eftersnack handlar om ”Parlamentet” - ett av de mest framgångsrika humorprogrammen på svensk tv. Vinnare av Aftonbladets tv-pris flera år i rad, vinnare av bästa humorprogram i SVT:s ”Folktoppen” och tittarsiffror i miljonklassen tyder på att programmet har en stark och trogen publik.

För många priser

Ett självklart val tyckte komikerna själva om utmärkelsen i ”Folktoppen”.

– Det är helt rätt. Även om vissa av oss hela tiden är kvar så försöker vi få in nya ansikten hela tiden. Jag tror att det är ganska skönt för tittarna, sade Henrik Hjelt till Aftonbladet.

Men i årets nomineringar till tv-branschens eget pris ”Kristallen” saknades programmet.

Programledaren Anders S Nilsson menade att programmet kanske inte är så nyskapande som branschens jury kräver. Han tillägger att programmet redan har näst intill för många priser.

- Det är klart att ett till hade varit roligt, men om vi ska vara ärliga så är programmet lika proppmätt som en stoppad skånsk lantgreve, säger han.

Humoreliten

En förklaring till framgången återfinns i de medverkande. Programledaren Anders S. Nilsson har två starka partier.

I årets säsong finns Robert Gustafsson och Babben Larsson med i som självklara politiker i det röda laget. De har det gemensamt att de blivit framröstade som tidernas roligaste svenskar. Robert till och med världens roligaste.

- Jag ser mina motståndare som ohyra, något ont som måste bort från jordens yta, säger han till tv4.se om de politiska stiderna.

Han blev något förvånad över att svenska folket gettt honom titeln ”Världens roligaste”

– Först blev jag glad. Jättehäftigt att svenska folket har röstat fram mig. Sedan blev jag misstänksam och undrade om det stämde. Typiskt jantelagstänkande, säger Robert Gustafsson till Aftonbladet.

Kvällens politiker

I söndagens ”Parlamentet” möter det Blåa partiets Johan Wahlström och Micke Tornving, två gamla bekanta. I det röda laget återfinns nykomlingen Magdalena in de Betou, mest känd från Cleo. Till sin hjälp har hon rutinerade Henrik Hjelt.

”Parlamentet” sänds klockan 20.30 på TV4.

Carl-Magnus Fagerholm