Vägrar vara fräcka

TV

Mia & Klara om sin humorsuccé: Det får inte vara så bajsnödigt och rätt

1 av 6 | Foto: ”VI SKRATTADE SÅ VI SKREK” Efter tre år av radiohumor har Klara och Mia gjort tv av sitt ”Roll on”. ”Det har verkligen varit roligt att göra den här serien. Vi skrattade så vi skrek varenda dag på jobbet. Speciellt när vi var Mia och Klara. Vi levde oss in i de här rollerna för de ligger ganska nära oss”, säger Mia Skäringer.

GÖTEBORG Två aggressiva butiksbiträden och en tatuerad blendmorsa.

Humorduon Mia Skäringer och Klara Zimmergren har förvandlat sin radioshow till en tv-succé.

– Vi har varit kåta på att göra tv länge men inte varit mogna förrän nu, säger Mia.

Den värmländska småbarnsmamman Tabita sitter under köksfläkten i ett moln av cigarettrök. Med telefonen i ena handen och tatuerarpennan mot låret i den andra.

I rummet bredvid sover gårdagens ragg.

”Ja han ligger här och dreglar så gött så. Ja, jag hann ju aldrig berätta att jag har barn vettö. Nä. De tycker det är så roligt. Jag tror det är bra för barna det där. Träffa nytt folk, lite omväxling vettö.”

Plötsligt ropar Tabita förbi luren:

”Robin! Gå in och titt på’n. Kall’n för pappa så vakner han nog.”

Scenen är hämtad ur ”Mia och Klara”, Mia Skäringer, 30, och Klara Zimmergrens, 40, nya humorsatsning i SVT.

Från Kristinehamn

Men den skulle lika gärna kunna ha ägt rum i en sunkig betonglya i Kristinehamn – Mias, och Aftonbladets utsändes, forna hemstad.

– Jag har absolut plockat mycket därifrån. Jag var rädd att folk skulle känna sig påhoppade. Jag är inte hemma så mycket men mamma säger att alla gillar Tabita, säger Mia.

Riktiga tatueringar

Förklaringen är enkel.

– Jag sätter mig inte på någon piedestal och säger ”kolla vilken sunkis”. Det finns ju Tabita i mig också. Jag har mina riktiga tatueringar framme när jag gör henne och jag har nog lite tattargener i mig.

Det har gått sex veckor och avsnitt sedan Mia och Klara efter tre år tog sina P3-karaktärer i ”Roll on” till SVT.

Med säte i Göteborg har duon hittat en egen del av komikerkartan.

Långt ifrån Filip och Fredrik-land och Stockholms ironiska humorklubbar.

”Inga jävla irrgångar”

– Tv-programmet är ett litet snäpp under det fräcka. Det förtvivlade läget i att man inte får komma in i något som man egentligen inte alls hanterar. Vi kan inte sitta i ”Parlamentet”, då är vi inte roliga längre, säger Klara.

– Det får inte vara så bajsnödigt och rätt och riktigt. Nöjesguidenaktigt. Det är den värsta fasan för oss. Jag vill kunna lita på vad en säger är det den menar, inga jävla irrgångar, säger Mia.

Hon väger på svaren och tittar mot Klara. Säger lätt ängsligt ”eller?” Som för att få det bekräftat att de delar åsikt.

På samma sätt avslutar Klara meningar med ”eller, vad tycker du?” och frågar Mia om hon svarar fel.

Efter tio år tillsammans har duon hittat formeln för att arbeta ihop. Och respekten.

– Vi har jobbat för att eliminera dumma missförstånd, säger Klara.

– Vad vi bråkar om är så jävla privat, men vi står inte som två katter och river varandra och sen är det bra. Utan då blir det en rätt tung dag, säger Mia.

Gör en julshow

Framtiden är oviss. Just nu förbereder de sin allra första show för allmänheten, som en del av Rallys julshow på Trädgårn i Göteborg.

SVT vill göra en fortsättning på ”Mia och Klara”, men den kan dröja.

Om den ens blir av.

– Vi har inte tagit något beslut än men vi kommer att vila ett år. Allt vi gör har en allvarlig botten och det vore kul att få stanna upp i det och göra en dramakomedi, säger Mia.

–Vi har nog en tv-bebis till som ska ut. En ”Mia och Klara 2” eller något annat, säger Klara.

Mia & Klara om sina FIGURER

Tabita: ”För ett tag sedan diskuterades vårt program i P1. De tyckte det var så bra att vi kunde skämta om någon annan klasstillhörighet än den vi är i och att vi kunde flytta från vår egen miljö. De satt i Stockholm och spekulerade: ’Det är nästan så man tror att Tabitas tatueringar är äkta’. Då kände jag yes, vi har verkligen lyckats – de fattar inte ens att Mia är därifrån”. (Klara)

Mona och Ansi ”Det är vår egen hämnd på allt vi har fått stått ut i affärer och kassörskor i allmänhet. Det är härligt att få spela en sån karaktär. Vi har väl alla blivit illa bemötta och undrat varför vi inte sa si eller så. De är så embarmerligt tragiska och det tycker vi mycket om”. (Klara)

Gulletussan: ”Hon är verkligen den falska fasaden i kubik. Bakom ansiktet rasar allt. Hon försöker övertyga sig själv om att allt är bra genom att hela tiden hitta fel på andra. Sen är hon så klart en parodi på frisörer”. (Mia)

Viveka Andebratt: ”Jag tycker det är roligt att göra Viveka och det är väl för att jag plockat ett register av tanter man har mött. Och kanske en bit av mig själv, den här torra fasaden. Viveka är helt sjuk och gör saker som är oförutsägbara för en tant. Hon kan verkligen dra iväg”. (Klara)

Mia och Klara: ”De är som två små flickor som leker. När man hittar sin bästa kompis blir hon det viktigaste man har. Översatt till ett vuxet perspektiv jagar vi killar men det är ändå med varandra vi vill vara. Vi går hellre hand i hand än gör det med killarna. De pratar vitt och brett om det, men de har nog aldrig fått ligga med någon. De vet knappt vad det är”. (Klara)