Mest män som roar i rutan

TV

Kvinnor i minoritet i humorprogram

Filip och Fredrik, Henrik Schyffert, Michael Tornving, Magnus Betnér.

När kanalerna vill locka tittarna till skratt, använder de sig av män. Kvinnor används sparsamt i svenska humorprogram.

– Det betyder att män får tolka vad som är roligt. Det här är en viktig fråga, säger Gudryn Schyman.

Män har ungefär 83 procent av nyckelpositionerna i humorprogrammen på tv. Fyra av fem programledare är män. Sex av sju producenter är män.

Det visar en granskning som TV8 har gjort. Resultatet presenterade Gudryn Schyman i sitt tv-program ”Schyman – i vems intresse”.

– Varför kvinnor inte tillåts vara lika roliga är på grund av de stereotypa könsroller vi har, vilket innebär att allt det som män tycker, säger och skriver är viktigare än det kvinnor tycker, säger och skriver, säger Gudryn Schyman till Aftonbladet.se.

Kvinnor skrattar åt män

– Sedan barnsben har kvinnor fått lära sig att skratta åt männens skämt – oavsett om de är roliga eller inte. Om en man säger ett skämt och kvinnan inte skrattar, är det kvinnan som saknar humor. Om en kvinna säger ett skämt men mannen inte skrattar är det fortfarande kvinnan som inte har någon humor.

Gudryn Schyman säger att det är viktigt att granska hur humor används som maktredskap för att förstärka rådande strukturer.

– Att det är män som får definiera och tolka vad som är roligt skapar en norm. Det här är en oerhört viktig fråga.

Ansvar

Men enligt Gudryn Schyman verkar inte tv-kanalerna – inte ens publicservice-kanalerna – se det faktum att det är män som roar i rutan som ett problem.

– Jag tycker att de har ett ansvar att försöka ändra ojämställdheten som råder. Ju fler tittare, desto större makt och desto större ansvar. Visst, många säger att det är kvinnorna som måste sträcka på sig och ta plats. Men de är de som sitter på makten som bär det yttersta ansvaret.