"Ångesten är en nödbroms"

TV

Cecilia Nilsson från SVT:s "Graven": Alkoholen är ständigt närvarande

1 av 3 | Foto: VAR BORTGLÖMD Cecilia Nilsson spelar i SVT:s succéserie "Graven" en alkoholiserad rättsläkare. Men hon har inte alltid varit i rampljuset. För tio år sedan började hon utbilda sig till bibliotekarie när skådespelarjobben uteblev.

Hon har regisserats av Ingmar Bergman och gör nu succé som alkoholiserad rättsläkare i "Graven" på SVT.

Trots det vet knappt någon vem Cecilia Nilsson, 47, är.

- Jag fick väl aldrig det där riktiga genombrottet, säger hon.

Du känner nog igen henne - men kanske inte hennes namn.

Cecilia Nilsson är trots sina 36 år i branschen en doldis.

- Jag fick väl aldrig det där riktiga genombrottet. Visst är det skönt att inte vara en "superstjärna" som alla känner igen men det har samtidigt varit tufft att hitta jobb ibland, säger hon.

Ville byta yrke

Så tufft att hon faktiskt lade av med skådespeleriet för tio år sedan och började utbilda sig till bibliotekarie.

- Jag sade adjö till min egen bild av mig själv som den stora skådespelerskan. Jag hade precis fått mitt första barn och jag hade inte tillräckligt många jobb så jag blev rädd att jag inte skulle kunna försörja oss. Det var otroligt nedbrytande. Men efter att jag pluggat ett tag började jobben komma igen.

Just nu syns hon i SVT:s bejublade kriminalserie "Graven" med Kjell Bergqvist och Göran Ragnerstam. Där spelar hon en alkoholiserad och avstängd rättsläkare.

"Väldigt glad"

- Jag har mest spelat snälla mammor så jag blev väldigt glad för den här rollen där jag får spela en mångfacetterad och komplicerad kvinna, säger Cecilia Nilsson.

För att bli riktigt trovärdig för rollen som rättsläkare i "Graven" gjorde Cecilia Nilsson studiebesök på patologiska avdelningen på Karolinska sjukhuset och tittade på kriminalserien "CSI" på tv.

Att ge rollkaraktären trovärdighet som alkoholiserad tyckte hon dock inte var svårt.

- Det är enkelt. Alkoholen är ständigt närvarande. Bland skådespelare är det vanligt att man använder alkoholen för att spänna av. Ibland tar den för stor del i min vardag men jag får direkt ångest när jag druckit för mycket så det fungerar som en nödbroms.

Privat lever hon tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson sedan 20 år. De träffades på scenen - när Cecilia spelade piga och Krister dräng.

- De båda hade en liten kärleksscen i pjäsen och vi har fortsatt den ända sen dess, säger Cecilia Nilsson.

Gjorde tv-program som 14-åring

Linda Hjertén