’Jag har blivit hårdare’

TV

Gina Dirawi om: Pausen, fejkdokumentären – och känslorna för Kronér

1 av 7 | Foto: Vill testa något nyttGina Dirawi tackade nej till en egen talkshow i SVT. I stället blev det ”Ginas show” - som handlar om henne själv. ”Jag sa till de andra att om jag suger måste alla säga att jag suger. Jag tänker inte göra någon dålig skit. Men det kändes bra”, säger hon.

Hon var en Sverige mest framgångrika program­ledare, men tog en paus för att hitta sig själv. Nu är Gina Dirawi tillbaka – med en fiktiv dokumentär.

För Nöjesbladet berättar hon om ångesten, utanförskapet och kändisskapets baksidor.

– Jag är mer skeptisk nu än jag var tidigare, jag har blivit väldigt hård, säger hon.

Efter att ha lett otaliga galor och rest mellan franska kloster och palestinska bröllop i ”Ginas värld” ville Gina Dirawi ge sig på något helt nytt.

I går hade ”Ginas show” premiär, en fiktiv dokumentär om SVT-profilens kaotiska väg till en egen talkshow. Gina spelar sig själv, medan skådespelare gör rollerna som hennes familj och vänner.

Idén kom när SVT erbjöd henne att leda en egen talkshow. Hon tackade nej, eftersom hon hellre ville testa något helt nytt.

Föll för Kronér

– Att spela sig själv är så äckligt, men jag tänkte bara att jag inte ville skämma ut mig. Jag sa till de andra att om jag suger måste alla säga att jag suger. Jag tänker inte göra någon dålig skit. Men det kändes bra, säger hon.

Hon har själv varit högst delaktig i skapandet av serien tillsammans med Edward af Sillén, som bland annat tidigare skrivit manus till Melodifestivalen.

– Jag gillar att göra sådant som jag själv skulle kolla på. Men utmaningen i det här sammanhanget var att det skulle nå alla, det sänds liksom lördagar klockan 21. Vissa saker kanske jag inte fattar eftersom det inte är min generations språk. Då får man lämna det och lita på att någon kommer att förstå det.

I ”Ginas show” syns en rad kändisar, som antingen spelar sig själva eller en uppskruvad version. En av dem är Lasse Kronér. Honom blev Gina – lite oväntat – helt tokig i.

– Jag älskar honom. Jag har aldrig varit så kär i en människa. Jag kände, gud han är typ min soul mate. Han är så skön, rolig och har så fin energi. Hade han varit lite yngre så hade jag haffat. Då hade han varit min baby daddy.

Vågar säga nej

Gina Dirawi fyller 25 i år, och har ett cv som kan göra vilken 90-talist som helst grön av avund. Hon har lett Melodifestivalen, Musikhjälpen och Grammisgalan, och har kunnat välja och vraka bland kanalernas programförslag. Det har gett henne en trygghet - och modet att säga ifrån.

– Jag är mer skeptisk nu än jag var tidigare, jag har blivit väldigt hård. Folk lovar ofta saker de inte håller, men då är jag inte rädd för att sätta gränser. Det blir en dragkamp i allt man gör för att det ska kännas sant mot en själv, säger hon.

Nära till ångest

Hon växte upp i Sundsvall, dit föräldrarna flyttade från Libanon. Under skoltiden kände hon sig alltid annorlunda än sina kompisar, och den upplevelsen präglar henne fortfarande.

– När man växer upp i en värld där man känner sig otillräcklig, ovälkommen och utan stöd så börjar man analysera. Jag försökte förklara varför jag behandlades annorlunda än alla andra i skolan. Man vill hitta förklaringar för att orka med.

I flera intervjuer har Gina berättat att hon ända sedan hon var liten har haft nära till ångest, och på sociala medier har hon reflekterat kring diagnosen manodepressivitet. ”Hur ser ni på det? Läser mycket om det och det beskriver min personlighet väldigt exakt”, skrev hon på Twitter i höstas.

Men Gina mår bra, bättre än när hon var yngre.

– Jag har mycket mindre ångest nu. Hela min uppväxt var en klump med ångest, jag var en ångestklump. Men jag är så, jag gillar att analysera.

Efter två år i rad som programledare för Melodifestivalen stod Gina beredd att genast hoppa på ett nytt projekt.

Har hittat vänner

Då klev SVT:s dåvarande vd Eva Hamilton in.

Hon uppmanade Gina Dirawi att ta en paus från jobbet och ta hand om sitt privata liv.

Då hade Gina knappt skaffat sig en enda vän i Stockholm. Det är annorlunda nu.

– Nu har jag vänner, men det tar tid. Jag har väldigt svårt att lita på folk och känna mig bekväm och trygg. Det tar jävligt lång tid för mig, jag är en väldigt seg person när det gäller relationer, säger hon.

Och att dejta måste vara lika svårt, speciellt när man är känd?

– Ja, det segar ju upp det ännu mer. För mig är det svårt att hitta kompisar, jag har kanske tre sådana, om ens det. Så att träffa någon som ska vara ens soulmate, det är kruxigt.

Gina om...

… tankarna på barn:

”Jag pratade med morsan om det i går, jag längtar ju efter det. När jag är 29-30 någonstans, då ska barn börja ploppas ut. Jag vill känna av allt i livet, även att vara gravid och fabulous med uppsvullna vader.”

… musikkarriären:

”Jag gör fler låtar och tanken är att det ska bli någonting, men det får bli klart när det blir klart. Jag älskar det, det är min stora kärlek i livet.”

… att bli igenkänd:

”Jag går aldrig på stan, och jag har aldrig varit någon festare heller. Om jag går ut går jag någonstans där det mest är folk jag känner. I början var det jobbigt, men på sådana ställen är jag så trygg i sammanhanget.”

ARTIKELN HANDLAR OM