Här tar de knark i tv

KNARKAR i NYA TV-PROGRAMMET Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya reseprogram ”Grattis världen” har premiär på söndag. I första avsnittet köper de och testar en drog i Nya Zeeland. ”Vi tyckte att det var intressant”, säger Hammar.
KNARKAR i NYA TV-PROGRAMMET Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya reseprogram ”Grattis världen” har premiär på söndag. I första avsnittet köper de och testar en drog i Nya Zeeland. ”Vi tyckte att det var intressant”, säger Hammar.

Pillret kan jämföras med amfetamin.

Nu testar Filip och Fredrik droger i tv.

– Vi tvekade absolut inte, säger Filip Hammar.

Köper.
Köper.

På söndag är det premiär för Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya reseserie ”Grattis världen” i Kanal 5. I första programmet testar de extremsporter – och droger.

Tabletterna, som kallas partypiller, innehåller substanserna BZP och TFMPP och beskrivs som en svagare variant av amfetamin. I Nya Zeeland är de fullt lagliga.

I programmet sköljer Filip och Fredrik ned tabletterna med öl – och drabbas sen av våldsamma skrattattacker.

”Intressant att prova”

– Vi tar seden dit vi kommer. Det är otroligt stort i Nya Zeeland, de säljer pillren som att det skulle säljas på Pressbyrån hemma, säger Filip Hammar.

Tvekade ni om ni skulle prova detta?

– Absolut inte. Vi tyckte det var intressant att prova och det blev väldigt kul. Vi reser med öppna ögon, den moraliserande grejen överlåter vi åt andra, säger han.

I Sverige är piller med kombinationen BZP och TFMPP illegala.

”Väldigt oansvarigt”

På Folkhälsoinstitutet reagerar man starkt när man hör vad som ska visas i tv.

– Herregud, får man sända sånt här? Jag är mållös? det är väldigt oansvarigt.

– Tabletterna innehåller missbrukssubstanser, en ny typ av amfetamin skulle man kunna säga, som påverkar det centrala nervsystemet, säger kajsa Mickelsson, utredare på Folkhälsoinstitutet.

Men på Kanal 5 ser man inget problem med att Filip och Fredrik tar droger i tv.

– Vi tar givetvis alltid avstånd från droger. Men Filip och Fredrik gör inget olagligt och det här är deras sätt att testa om det här är bra eller inte. De visar bara vad som händer när man tar pillerna, säger Johan Westman, programchef, Kanal 5.

Men inte vad som kan hända efter, till exempel hallucinationer?

– Nej, men vi utger oss inte för att vara någon typ av informatör för allmänheten, säger Johan Westman.

Oro och hallucinationer – så fungerar drogen

Josefine Elfström

Publisert: