Planen: Så ska SVT ta revansch i ”Gift vid första ögonkastet”

TV

Kärleksjakten trappas upp

1 av 6

I år gäller det.

Nu ska expertgruppen i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet” para ihop folk bättre än någonsin.
– Vi vill ju ha tre lyckliga äktenskap när programmet är slut. Målet är tre av tre, säger Fredric Bohm, psykolog i programmet.

Inga av paren i de två första säsongerna av SVT:s program ”Gift vid första ögonkastet” har valt att fortsätta vara gifta. För att lyckas bättre med säsong tre har man nu försökt förbättra sättet att välja ut deltagare, berättar Fredric Bohm som är psykolog och tillhör expertgruppen i programmet.
– Det finns en tydlig revanschplan. Jag kan inte gå in på exakta detaljer i hur urvalet går till för nu är vi mitt i processen. Vi har jobbat väldigt hårt i år på att vässa urvalsmetoderna. Vi har lagt ner ett stort arbete på det mellan säsongerna och vi har arbetat på ett mycket mer strukturerat sätt nu än vi gjorde förra året, säger han.

Gäller att hitta ”dealbrakers”

Programmet finns enligt Fredric Bohm i 13 länder. Han har varit i kontakt med flera av experterna i de länder som haft lyckade förhållanden för att se vad det är som gjort att de lyckats.
– Det har uppkommit att det finns vissa områden som vi måste fokusera mer på. Det handlar om attraktion och det man kallar för dealbreakers. Alltså direkt konkreta hinder för relationen. Säg att jag absolut vill ha barn så säger du att du absolut inte vill ha barn. Det är en dealbraker som är ganska enkel att pricka in. Men det finns andra som handlar om livvstil. Till exempel var man vill bo.

Att lyckas med två saker samtidigt

Tricket är att lyckas hitta personer som dels kan attraheras av varandra, men samtidigt hålla långsiktigt, vilket inte har visat sig vara helt enkelt.
– Dilemmat i det här är att vi försöker göra två saker samtidigt. Det är relativt lätt att hitta en person som du sannolikt blir attraherad av om vi känner till lite om dig. Det är också relativt lätt att hitta en person som du passar med långsiktigt om vi känner till lite om dig. Men det svåra är att lyckas med båda samtidigt. Ironiskt nog kan det ibland vara så att de saker som gör dig attraherad är samma saker som försvårar en långsiktig relation.

Fredric Bohm medger att det känns som ett misslyckande att ingen av paren valde att hålla ihop i förra säsongen.
– Som expert har man ju ett fokus. Man vill ju skapa lyckliga äktenskap.

Målet nu är att totallyckas med alla matchningar i säsong tre.
– Vi vill ju ha tre lyckliga äktenskap när programmet är slut. Målet är tre av tre.

”Vill hitta kärleken”

På SVT varken förnekar eller bekräftar man det faktum att det ska finnas en revanschplan.
– Det får du höra när programmet kommer på tv. Vi är mitt i det arbetet nu. Det är klart att vi vill lyckas. Vi vill hitta kärleken, säger Siri Bergerud, projektledare på SVT.

Men stämmer det att ni vässat urvalsmetoderna?
– Det vill jag inte heller kommentera förrän programmet är klart. Vi är mitt i processen.

Siri Bergerud passar också på att slänga ut en krok för att få in fler sökande till programmet.
– Vi vill gärna uppmana homosexuella att söka. Det vore helt underbart. Vi vill gärna spegla befolkningen, säger hon.