TV

Kjell Bergqvists hemliga krav på SVT

Av: 

Karolina Skoglund

TV

Nu dyker han upp i nytt Asienäventyr – på jakt efter mat

ville bort från värmen Kjell Bergqvist försvann i gårdagens avsnitt ur ”30 grader i februari”. Han krävde själv att bli utskriven ur serien på grund av hettan i Thailand. Men redan i morgon är han tillbaka med ”Kjelles smakresa i Asien”. Här berättar han om mötet med en levande kobra – som skulle ätas upp.
ville bort från värmen Kjell Bergqvist försvann i gårdagens avsnitt ur ”30 grader i februari”. Han krävde själv att bli utskriven ur serien på grund av hettan i Thailand. Men redan i morgon är han tillbaka med ”Kjelles smakresa i Asien”. Här berättar han om mötet med en levande kobra – som skulle ätas upp.

I går dumpades Kjell Bergqvist roll från ”30 grader i februari” i havet.

Nu berättar skådespelaren att karaktärens död var ett krav för att han skulle ställa upp.

– Det är skitsvårt att prestera i värmen, säger han.

Kjell Bergqvist som den bittre Bengt, gift med Lotta Tejles Majlis i ”30 grader i februari”. oto:

I går syntes Kjell Bergqvist, 59, för sista gången i SVT:s serie ”30 grader i februari”.

Men redan i morgon dyker skådespelaren upp i Asien igen.

Åtminstone i tv-rutan. Denna gång med premiären av ”Kjelles smakresa i Asien” i TV3.

Men att spela in tv i Thailand under den svenska våren, vilket man gjorde med ”30 grader i februari”, är inget han rekommenderar.

En av anledningarna till att han tackade ja till serien var att hans karaktär skulle dö efter mindre än halva tiden.

Slutade laga mat

– Jag hade inte hoppat på ett halvårs inspelning i Thailand. Det är skitsvårt att prestera i värmen, särskilt i slutet på april, maj och i juni. Då är det för varmt, säger Kjell Bergqvist.

När han återvände till Asien, knappt ett år senare, var målet att göra ett matlagningsprogram.

Något som under inspelningen kom att ändras.

– Det är inte intressant att se mig stå och hacka morötter. Så det blev mindre och mindre mat och mer inslag när jag umgås med människor och äter med dem i stället.

Bröt mot sin regel

Redan för tre år sedan kontaktade produktionen honom om programidén.

Men de hade knappast vågat hoppas på ett ”ja”. Ända sedan Kjell Bergqvist slog igenom som skådespelare har han frenetiskt tackat nej till serier och programledarroller.

En regel som han nu brutit i dubbel bemärkelse.

– Min strategi har varit att låta bli och bredda registret i stället. Man hamnar så lätt i ett fack. När serien är färdig är det tyst på telefonen. Se på Johannes Brost och ”Rederiet”. Först på senare tid har det börjat röra sig för honom.

Att Bergqvist bröt sin regel dubbelt denna gång var av en enkel orsak.

– Jag har hållit på så otroligt länge nu, säger han.

”Kjelles smakresa i Asien”, onsdag kl 21 på TV 3

Kjell Bergqvist om...

... den konstigaste rätt han åt på resan:

”Det måste ha varit en kobra. Det smakar okej men inte jättegott. Kobran kom in på golvet levande och stod med tänderna upp och kollade på oss. Konstigt nog motiverar de att man kan äta allt genom att säga att det är bra för potensen.”

... två rätter som han vägrade äta:

1. Hackad sköldpadda. ”Av en sköldpaddssoppa smakade jag på själva spadet. Men sedan vägrade jag. Det var en hackad sköldpadda med huvud och alltihop i den. När man ser hur det tillagas är man inte så hungrig sen.”

2. Kycklingfoster. ”I det sista programmet ska jag äta vad man tror är ett kokt ägg. Men när man knackar upp det visar det sig vara ett kokt kycklingfoster. Det provade jag inte heller att äta.”

Kjelles smakresa i Asien

I vad som kan liknas vid en semesterresa smakar Kjell Bergqvist på kulinariska specialiteter från Singapore, Indonesien, Malaysia, Thailand, Kambodja och Vietnam. För att nå den riktiga matkulturen söker sig Bergqvist många gånger till mindre byar och städer på landsbygden. Programmet sänds i sex avsnitt med premiär i TV3 på onsdag.

Tre favoriträtter:

1. Catch your own chicken: ”Man skulle på fullaste allvar fånga sin egen höna på en skitig bakgård. Men kycklingsoppan som vi serverades sedan var god.”

2. Beggar Chicken: ”Rätten baseras på ett hus som brann upp till grunden. Kvar låg en bränd höna som rättens grundare åt upp. Tillvägagångssättet är i princip detsamma när den görs nu och tar ungefär

fyra timmar att tillaga.”

3. Varmkorv med bröd: ”På en färja mellan Malaysia och Singapore serverade de plötsligt varmkorv med bröd. Den smakade precis som den brukar och det var helt ljuvligt.”

Det här är Kjell

Namn: Kjell Bertil Leonard Bergqvist. Ålder: 59. Bor: Hammarby sjöstad, Stockholm. Inkomst: 606 000 (2011). Yrke: Skådespelare. Familj: Sonen Leonard tillsammans med hustrun Karin Bergkvist. Har sedan tidigare barnen Sandra och Nathalie tillsammans med Yvonne Ryding, samt dottern Johanna och två barnbarn. Aktuell: I ”Kjelles smakresa i Asien” på TV3.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Obs! Varning för spoilers – om du inte sett senaste avsnittet av ”30 grader i februari”

Nya Aftonbladet TV-Guide ger dig allt du behöver för en lyckad tv-kväll
Publisert: