”’Äntligen hemma’ var en osund arbetsplats”

Gick till TV3 istället - berättar för första gången: ”Man tillämpar management by fear”

Kaoset på ”Äntligen hemma”-inspelningarna fick honom att säga upp sig.

Nu berättar Björn Christiernsson för första gången sanningen om varför han lämnade TV4-programmet – och istället gått till konkurrenten TV3.

– Det var en osund arbetsplats och jag mådde inte bra, säger han.

Under elva års tid var han ”Snickar-Björn” i TV4-programmet ”Äntligen hemma”.

Men i april kunde konkurrentkanalen TV3 skryta med värvningen av Björn Christiernsson, 41, som nu syns i ”Husräddarna”, ”Pluras paradis” och efter årsskiftet också med Laila Bagge, 42, i ”Kan vi hjälpa till?”

Men Björn sa upp sig från ”Äntligen hemma” redan förra hösten.

– Jag slutade innan jag hade något färdigt avtal med TV3, säger han.

”Folk mår inte bra”

Nu berättar han för första gången varför.

– Det viktigaste för mig var att få avsluta, vad jag skulle göra sen kändes mindre viktigt. Det var en osund arbetsplats och jag mådde inte bra.

På vilket sätt osund?

– Folk mår inte bra, det är stökigt. Man blir lovad mycket som inte hålls. De personer som har störst inflytande och makt bryr sig inte om det som normalt brukar sätta formen för en arbetsplats. Ord som respekt, tillit, öppenhet eller möjlighet att påverka är näst intill obefintliga.

Björn Christiernsson sa upp sig under dramatiska former, inför alla kollegor.

– Jag valde att säga upp mig under julinspelningarna förra hösten. Jag hade bestämt mig någon månad tidigare. Jag valde att göra det när alla programledarna var samlade och i stort sett hela redaktionen, även de nyckelpersonerna som jag framför allt ville vara tydlig mot. För då kunde det göras på mitt sätt, inte bli några efterkonstruktioner och jag kunde tala till punkt.

”Det blev knäpptyst”

Hur reagerade de?

– De blev förvånade och i viss mån chockade så klart. Det blev knäpptyst i flera minuter, sen var vår producent tvungen att säga att vi behövde göra färdigt inspelningen. Han var inte nöjd med att jag inte hade informerat honom innan men det fanns ju en anledning.

Var du arg?

– Nej, jag hade förberett mig och höll mig till fakta. Jag tackade för åtta bra år och två år då jag ständigt känt mig motarbetad.

På vilket sätt motarbetad?

– Det är svårt att sätta ord på, men jag var arg, förbannad och ledsen. Dels för hur jag själv blivit behandlad, men även över hur många andra programledare och redaktionsanställda blivit behandlade. Man tillämpar management by fear och jag har för länge sen tappat räkningen på hur många som fått sparken under åren jag jobbat där.

Varför har du inte pratat om det här förut?

– Jag skäms nog lite över att jag inte lyckades påverka mer när jag jobbade där, men det här blir ett sista försök. Det är svårt att sitta med mina barn och prata om respekt och mobbning och själv känna att man inte gör tillräckligt åt det i vår vuxenvärld. Hade jag inte valt att prata med dig om det här nu när jag får frågan om varför jag sa upp mig, hade det fått mig att skämmas ännu mer.

Timell: Björn blev lovad jobb som inte blev av

Martin Timell.
Martin Timell.

Martin Timell, 58, ”Äntligen hemmas” största profil, känner inte igen sig i Björn Christiernssons kritik.

– Nej inte för egen del. Men jag tror verkligen att det var så att Björn blev lovad en massa jobb som inte blev av och att han blev besviken för det. Han fick inte jobba så mycket som han ville och då får man inte ekonomin att gå ihop riktigt, alla måste ju ha pengar till mat och potatis och hyran.

Martin Timell var med när Christiernsson meddelade hela redaktionen att han sa upp sig.

– Det var väl inte världens bästa tajming på en julavslutning att säga upp sig, säger han.

Björn Christiernsson beskriver ”Äntligen hemma” som en osund arbetsplats och att det saknas respekt och tillit, håller du med honom om det?

– Nej, men så här är det på ”Äntligen hemma” att den enda som har varit med från början, det är jag och sen ska de andra programledarna bytas ut mellan varven, jag tror att det har varit 34 eller 35 andra som har synts i rutan.

Producenten om uppsägningen: ”Lite tumultartat”

Daniel Röös är producent för ”Äntligen hemma” på produktionsbolaget Meter television.

– Det är väldigt tråkigt att Björn känner så här och jag känner inte igen det, säger han.

Även Röös var med när Björn Christiernsson sa upp sig.

– Ja, det var mitt i en inspelning så det blev lite tumultartat och vi tappade fokus på den inspelningen när nån gör så, i mina ögon blev det inte mycket sagt den gången annat än att han inte ville fortsätta, vi hann inte prata så mycket om varför.

Han menar att ”Äntligen hemma” är en osund arbetsplats, vad säger du om det?

– Jag känner inte igen det. Jag har senast idag haft medarbetarsamtal med i stort sett hela min redaktion och det är allt annat än osunt skulle jag vilja påstå.

Björn menar också att respekt, öppenhet och möjlighet att påverka saknas.

– Jag skulle vilja påstå att det är tvärtom, att alla som har något att bidra med får plats med det i ”Äntligen hemma”. Jag och Björn har jobbat ihop i nästan 10 år och har haft massor av bra möten och inspelningar tillsammans.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN