SVT måste sluta vara så SVT

Foto: Lisa Magnusson skriver krönikor och bloggar på aftonbladet.se.
TV

Det är ju många som sagt att Anders Lundin är slut som artist, att han borde bytas ut. Och såhär i slutspurten var det faktiskt pinsamt tydligt precis hur trött Anders Lundin är. Han gick liksom på autopilot inställd på: Krampaktigt hurtig. På ett sätt är det väl kanske bra med en bromskloss. För om Allsång skall spegla det typiskt svenska så kan det inte bara vara lokalrevykäckt och glatt, nej den svenska nationalsången går mer i moll. Vi behöver en skopa svärta också. Och där fyller ju Anders Lundin en funktion, för han ser nästan gråtfärdig typ ut hela tiden.

Det där tillkämpade tycker jag faktiskt kännetecknar hela produktionen. Man försöker för mycket, mer än man mäktar med. Något för alla blir inget för någon. Liksom, varför ens försöka locka dit fjortisarna? Fjortisarna kan inga låtar, skiter i showen och skriker sönder intervjuerna. Allt de vill är att ligga med Adam Tensta. Och programmet tappar i tempo av aslånga OPERAPOTPURRIN, herregud, hur tänkte man där? SVT måste sluta vara så... SVT.


Låt Allsång vara Allsång. Det måste inte roa både barn och tonåringar och vuxna och gamlingar och invandrare och kvinnor och queerfolk och jag vet inte hur många positivt diskriminerade målgrupper (läs: komplex) SVT har. Kan det inte bara få vara en mysig men ambitiös föreställning? Regniga, direktsända tisdagskvällar med allsång på Skansen som drar folk för att det är just allsång på Skansen. Visor uppblandade med gamla pop- och rocklåtar. Och det behöver inte vara "ALLA PRATAR SVENSKA" på sångerna. Hur mycket fiasko är det inte att bjuda in Benny Andersson och sedan köra ABBA:s "Mamma Mia", fast på svenska? Inte en käft kan ju den texten, till skillnad från den engelska.


Nej, här behövs lite nya friska tag. Peter Settman som programledare kanske, Håkan Hellström och Carolina Gynning som sidekicks. En rivig huskör som kan få fjutt på låtarna. Eller vad tycker ni?