Tv-serier

Välgjord men obehaglig omstart för danska ”Den som dräper”

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Viaplay har skakat liv i den åtta år gamla danska kriminalaren ”Den som dräper”. Resultatet är både välgjort och motbjudande.

Betyg: 3 av 5 plus
Den som dräper – mörkret
Viaplay
Säsong 2
Av Ina Brunn, Per Daumiller och Tine Krull Petersen, med bl a Kenneth M Christensen, Natalie Madueño, Mads Riisom, Signe Egholm Olsen och Tessa Hoder.


KRIMINALTHRILLER Åtta år senare, kommer nu en andra säsong av den danska kriminalserien "Den som dräper".
2011 var det TV2 som låg bakom serien, som visades i TV4 i Sverige och alltså bara fick en säsong (plus en avslutande långfilm). För omstarten är det Viaplay som är avsändare. Skådespelarna är utbytta och könsrollerna omkastade, och till skillnad från förra gången är det nu en och samma kriminalgåta som sträcker sig över samtliga (åtta) avsnitt, men grundkonceptet är detsamma: För att kunna sätta fast en seriemördare måste man förstå hur hen tänker.
Kenneth M Christensen spelar mordutredaren Jan Michelsen, som har ägnat det senaste halvåret åt att försöka ta reda på vad som har hänt försvunna Julie Vinding (Alvilda Lyneborg Lassen). När han ser likheter med ett tio år gammalt fall, börjar han misstänka att de två kvinnorna har fallit offer för samme man, men hans chefer vill ha ett expertutlåtande innan de köper hans tes.
Därför kopplas Louise Bergstein (Natalie Madueño) in på fallet. En kriminolog och psykolog som har jobbat som profilerare för den brittiska polisen, men bytt bana och nu arbetar på ett kriscenter. Efter lite (sedvanlig) övertalning är hon ombord, och när ännu en ung, blond kvinna – Emma Holst (Tessa Hoder) – anmäls försvunnen, blir de övertygade om att de har att göra med en seriemördare.

Att säga att de har rätt och att mördaren spelas av Mads Riisom är ingen spoiler, då "Den som dräper" inte är en "vem gjorde det?" utan en "varför gjorde han det?", där mördarens identitet aldrig döljs för tittaren, utan det som sakta ska avslöjas för oss är vad som rör sig i mördarens förvridna hjärna, och vad störningen bottnar i.

Men det betyder inte att allt är vad det först ser ut att vara, och handlingen tar flera oväntade vändningar. Blir allt mörkare och groteskare.
"Den som dräper – mörkret" är välgjord, spännande, brutal och riktigt obehaglig, med en annorlunda twist.
Som seriemördarthriller gör den alltså absolut jobbet, men hur man känner för den i slutänden beror mycket på ens toleransnivå vad gäller scener med explicit våld mot kvinnor i allmänhet, och sexuellt våld i synnerhet.
För precis som för många andra serier i den här genren, är det kvinnohat som är drivmedlet.


”Den som dräper – mörkret” har premiär på Viaplay den 1 mars.

Se det här också: Originalserien, med bland andra Laura Bach, Jakob Cedergren och Lars Mikkelsen, finns även den på Viaplay.


Visste du att... det även har gjorts en amerikansk remake av "Den som dräper"? I kortlivade "Those who kill" gjordes huvudrollerna av Chloë Sevigny och James D'Arcy.


Just nu... kan du även se både Kenneth M Christensen och Natalie Madueño i den danska serien "Krigare", som finns på Netflix.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera


Publisert:

LÄS VIDARE

15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Viaplay

Tv-recensioner