”Det blir den bästa jul- kalendern genom tiderna”

TV

Skådespelaren Romeo Altera fäller domen

1 av 2

Tittarna ökar och ökar.

När ”Barna Hedenhös uppfinner julen” drar i gång är julkalendern mer populär än på 20 år.

– Det blir den bästa genom tiderna, säger skådespelaren Romeo Altera, 12.

Foto: Barnen Hedenhös.

Fjolårets julkalender drog över två miljoner tittare.

Det är den bästa tittarsiffran på 20 år.

I år ruskar SVT liv i familjen Hedenhös. Men skådespelarna känner ingen press – tvärtom.

– Den här julkalendern kommer att slå, det blir den bästa genom tiderna. Den har action, humor och den är spännande och sorglig. Den har allt, säger skådespelaren Romeo Altera, 12, som spelar Sten.

Ett prestigeuppdrag

Komikern Per Andersson, 37, spelar rollen som nutidspappan Sture som har fullt upp med att bygga på en framtidsraket. Han säger att julkalendern är ett prestigeuppdrag.

– Julkalendern är ju som en äldre släkting, den finns alltid där, som julgran och allt annat. Alla gillar att sitta och bedöma och tycka. När jag blev tillfrågad tänkte jag bara: julkalendern, den måste man ju bara göra. Julkalendern är ju verkligen på riktigt, ultraballt. Och nu har regissörerna sagt att det blir bra, så då tror jag på dem.

”Jag blev förolämpad”

Fredde Granberg, 43, tvekade inte en sekund kring att ta sig an rollen som pappa Ben.

– Jag ser ju ut som pappa Ben privat, så jag antar att jag är typecastad. Jag gillar anakronismhumorn, när moderna företeelser krockar med stenåldern. Jag tänker inte så mycket på hur det kommer att gå. Men jag tror att folk kommer att gilla det, det finns något för alla. Alla känslor får plats.

Sissela Benn, 33, berättar att hon hade vissa dubier kring rollen som mamma Knota.

– När de ringde mig från castingbolaget trodde jag att jag skulle provspela för rollen som barnet, Flisa. Min självbild är så fruktansvärt dålig. Sedan blev jag lite förolämpad, jag kunde inte se mig själv som tvåbarnsmamma. Men det gick över.