Mindre emotionell glöd i ”Normala människor”-teamets nya serie

Så bra är ”Conversations with friends”

TV-RECENSION Teamet bakom ”Normala människor” är tillbaka med en ny serie. Den här gången efter Sally Rooneys debutbok.

Men även om likheterna är många, saknar ”Conversations with friends” föregångarens gnista.

”Conversations with friends”.
”Conversations with friends”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Conversations with friends

HBO Max

Del 1-5

Av bl a Alice Birch och Meadhbh McHugh, med bl a Alison Oliver, Sasha Lane, Jemima Kirke, Joe Alwyn, Alex Murphy, Tadhg Murphy, Sallay Garnett.


DRAMA För två år sedan blev den värkande romansen ”Normala människor”, efter Sally Rooneys bok, en av de allra största tv-hitsen under coronapandemins tidiga skede, älskad och omtalad av både kritiker och tittare.

Förväntningarna är därför stora när stora delar av bandet – regissören Lenny Abrahamson, manusförfattaren Alice Birch och flera av producenterna, inklusive Rooney själv – återförenas för att ta Rooneys ”Samtal med vänner” till streamingskärmarna. 

Och visst blir det tydligt direkt, att ”Conversations with friends” delar DNA med ”Normal people”. Laddade tystnader, kryptiska sms, intima sexscener där varje andetag hörs. Långa, dröjande scener, längtande blickar, och en allmänt ojäktad, minimalistisk approach, med plats för de små gesterna. Hög EQ. Allt i tolv halvtimmeslånga delar.

Den här gången handlar det om hur en snårig kärleksfyrkant uppstår när två unga vuxna, som är kvar i universitetsvärldens vadderade korridorer, trasslar in sig i ett kärleksfullt men prövat äktenskap ute i den riktiga världen. Tänk ett möte mellan ungt sökande och vuxna konsekvenser.

Frances (Alison Oliver), som är seriens verkliga huvudperson och den ur vars synvinkel det mesta skildras, är en bisexuell, blyg och tillbakadragen, knoppande poet, som fortfarande är oskiljaktig från sin före detta flickvän och numera bästa vän Bobbi (Sasha Lane). En mer utåtriktad och framfusig amerikanska.

Men när de en kväll träffar den eleganta, etablerade författarinnan Melissa (Jemima Kirke) – som av anledningar man aldrig riktigt blir klok på är jätteintresserad av att hänga med två knappt flygfärdiga tjugoåringar – börjar allt förändras.

Bobbi och Melissa flirtar ogenerat med varandra. Och Frances inleder ett förhållande med Melissas skådespelande ”troféman” Nick (Joe Alwyn).

Det kommer att bli rörigt alltså. Men trots ett i teorin kanske matigare upplägg, känns den här storyn tunnare och blodlösare än den i ”Normal people”. Och åtminstone baserat på dem fem första avsnitten lider ”Conversations with friends” till viss del av ”den svåra andra”-sjukan. (Även om serien alltså är baserad på Rooneys debutbok.) 

Det som kändes så enkelt och organiskt i ”Normal people” är mer ansträngt här. Under långa partier är handlingen så avvaktande att den nästan verkar… driva omkring.

Och både Frances och Nick är så inbundna att de nästan blir anti-karaktärer.

Skådespeleriet är visserligen jättefint, ”Conversations with friends” är aldrig mindre än vacker att se på, och kanske väntar ypperligt drama i upplösningen.

Men än så länge är de här konversationerna inte allt jag hade hoppats på.

”Conversations with friends” har premiär på HBO Max den 15 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE