Arktisk mardröm, cliffhanger-fest och tonårstragik

Nytt och hett på streamingtjänsterna

”The north water”, ”Stay close” och ”Euphoria”.
”The north water”, ”Stay close” och ”Euphoria”.

VECKANS STREAMINGTIPS Colin Farrell spelar ett råbarkat människomonster i den mäktiga miniserien ”The north water”. Harlan Cobens senaste mysterium ”Stay close” är given sträcktittning. Och Zendaya fortsätter att briljera i en ny, efterlängtad ”Euphoria”-säsong.

”The north water”.
”The north water”.

The north water


Andrew Haigh har skrivit och regisserat, efter Ian McGuires roman om en dödsdömd valjaktsexpedition, kampen för överlevnad i arktisk kyla, och det mörker som ruvar i människan strax under civilisationens fernissa. Året är 1859 och den före detta fältkirurgen Patrick Sumner (Jack O’Connell) mönstrar på ett skepp på väg mot Norra ishavet. Men ombord finns även den brutale, direkt djuriske harpuneraren Henry Drax (Colin Farrell), och kaptenen Brownlee (Stephen Graham) har dessutom dolda motiv med resan. Gissa om saker och ting går åt helvete. En mäktig, ambitiös, våldsam och stilig produktion, som nästan tål att jämföras med den sofistikerade polarskräcken ”The terror” (som finns på Prime Video).

SVT Play. Premiär den 14 januari


”Stay close”.
”Stay close”.

Stay close


Harlan Coben spottar ur sig Netflix-serier för brinnande livet, och att hans senaste mysterium – om en före detta strippa (Cush Jumbo) vars nya helylletillvaro som trebarnsmamma plötsligt hotas – toppar streamingjättens svenska tittlista just nu är både obegripligt och självklart. Obegripligt för att det här är en i grund och botten ganska dålig serie, en ”det-förflutna-kommer-alltid-i-kapp-dig”-thriller som trycker i tittaren ett maximalt antal cliffhangers, klichéer och handlingstrådar med minimal finess. Och självklart för att den… gör just det. ”Stay close” är skapad, med mekanisk precision, för att slukas och glömmas. 

Netflix


”Euphoria”.
”Euphoria”.

Euphoria 


2019 gav sig HBO in på tonårsseriemarknaden, och gjorde den betydligt mörkare, med Sam Levinsons ”Euphoria”. En skrämmande och tematiskt nattsvart, men också kreativ, visuellt färgstark och då och då mörkt humoristisk skildring av missbruk, dödsförakt och en porrskadad, utsiktslös generation. Nu, efter en lång väntan, är vi tillbaka i Rues (Emmyvinnaren Zendaya) dimmiga värld, och medan chockfaktorn av naturliga skäl är lägre den här gången, sitter ”Euphoria” säkert som streamingdjungelns djärvaste, och intressantaste, unga serie. Det är hård tittning, men det är meningen. Det är synd om tonåringarna. 

HBO Max. Nya avsnitt på måndagar


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE