Tv-serier

HBO:s nya fantasyserie är lyckad – men inte fantastisk

Av: 

Karolina Fjellborg

”His dark materials”.
”His dark materials”.

TV

TV-RECENSION ”His dark materials”, efter Philip Pullmans böcker, är välgjord familjefantasy som inte riktigt lyckas förtrolla.

Betyg: 3 av 5 plus
His dark materials

HBO Nordic
Del 1-4
Av Jack Thorne, med bl a Dafne Keen, Ruth Wilson, James McAvoy, Clarke Peters, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ruta Gedmintas och Ariyon Bakare.


FANTASYÄVENTYR 2007 kom filmen ”Guldkompassen”, baserad på den första boken i Philip Pullmans fantasytrilogi ”Den mörka materian”. Då spelade Dakota Blue Richards, Nicole Kidman och Daniel Craig huvudrollerna.

Succén uteblev dock, och det blev inga fler filmer.
Nu, när BBC och HBO har tagit sig an materialet, ser det ljusare ut för böckernas hängivna beundrare. En andra säsong av ”His dark materials” är redan beställd, och ja – serien är bättre än filmen.
Handlingen utspelar sig i ett sorts parallellt England, där alla människor har en följeslagare, en daimon, i form av ett talande djur, som förkroppsligar deras själ. Makten ligger hos det härsklystna, totalitära religiösa samfundet magisteriet, som räds fria tankar och viljor.
Vår ledsagare och hjältinna är unga Lyra Belacqua (Dafne Keen). En flicka som har vuxit upp som föräldralös på Jordan College i Oxford, men nu lämnar tryggheten där och, beväpnad med bara en sanningssägande tingest (guldkompassen), ger sig ut på ett farligt äventyr norrut. Ett äventyr som innefattar stulna barn, högintelligenta pansarbjörnar, sjöfarande nomader, en luftburen cowboy (Lin-Manuel Miranda), häxor, andra världar, ett mystiskt fenomen som kallas för stoft – och sanningen om hennes eget ursprung.

”His dark materials” är inte en ersättare för ”Game of thrones”, men väl ypperligt välgjord familjefantasy för alla åldrar, i samma ådra som ”Harry Potter” och ”Narnia”. Ett uppväxtäventyr med mycket magi, men med plats även för mörker och vuxnare teman.
Visuellt ser det fantastiskt ut, med effekter i toppklass, och rollbesättningen är mycket lyckad. Dafne Keen övertygar i huvudrollen, och Ruth Wilson är direkt magnetisk som den mystiska antagonisten mrs Coulter. James McAvoy lovar gott som en annan av berättelsens viktiga figurer – lord Asriel – men han är bara med i korta scener i säsongens första halva.
Ändå, trots allt detta, blir serien aldrig riktigt lika mäktig som det bombastiska introt och perfekta ledmotivet lovar.
Man hade önskat lite mer djärvhet, och lite mer egen, utmärkande personlighet.


”His dark materials” har premiär på HBO Nordic den 4 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 55 tv-serier att streama hösten 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Tv-recensioner

Philip Pullman

Ruth Wilson

James McAvoy