Morberg riktar kritik mot ’Mästerkockarna’

”Jag skäms stundtals av hur dumt hela upplägget är”

Han kallar upplägget dumt.

Nu riktar Per Morberg kritik mot hur ”Sveriges mästerkock” styrs.

– Det här formatet är inte Shakespeare precis, skriver jurymedlemmen i ett mejl till Nöjesbladet.

I kväll drar den tredje säsongen av ”Sveriges mästerkock” i gång på TV4.

Jurymedlemmen Per Morberg, 52, riktar kritik mot hur manusstyrt programmet är.

– Jag skäms stundtals av hur dumt hela upplägget är. Jag har svårt att styras då jag är skådespelare som vill använda min fantasi och ha min frihet, säger han till tidningen Resumé.

”Inte Shakespeare”

I en mejlväxling ber Nöjesbladet Morberg att berätta på vilket sätt juryn styrs och hur han anser att det påverkar innehållet.

– I tidningen Resumé var jag oerhört konkret, läs artikeln igen så förstår du vad jag menar.  Personligen är jag karaktärsskådespelare och kan inta vilken roll som helst. Det här formatet är inte Shakespeare precis därför kan viss frustration uppstå, men om man ger sig in i leken får man leken tåla, skriver han.

Är det något du har tagit upp med TV4 och i såna fall – vad har du fått för bemötande?

– Jag talar direkt med Casten Almqvist, vd på TV4, och framförde mina synpunkter redan innan inspelningsstart. Vi för en bra dialog och kemin känns rätt så vi får se vad det leder till i framtiden. Just nu är jag inte knuten till någon och det är befriande. Jag kan helt välja mina projekt, skriver Per Morberg.

”Fan vanliga kockar”

Men jurykollegan Leif Mannerström, 72, tycker inte att de blir särskilt styrda.

– Från början var det lite mer att man skulle läsa av manus och så vidare. Jag tycker att det är mer spontant nu. Det vi säger kommer från hjärtat snarare än från ett manuskript, säger han.

Markus Aujalay, 41, instämmer:

– Vi har ganska fria händer i det formatet som är. Produktionen har ju så klart önskemål, de ställer frågor och undrar hur vi tänker resonera. Men vi har varit tydliga från början att det är vi som bestämmer vilka som går vidare, säger han.

Mannerström tror att Per Morbergs skådespelarerfarenhet bidrar till att juryn har olika uppfattningar om till vilken grad de styrs av manus.

– Han är skådespelare, vi andra är ju fan vanliga kockar, säger han.

Publisert: