Filmtips 12 juli

Foto: columbia pictures
Burns (Cary Grant) försenar Bruces (Ralph Bellamy) och Hildys (Rosalind Russell) bröllopsplaner.
TV

Det ligger i blodet

Howard Hawks regisserade den här komediklassikern i tidnings-miljö. Med Rosalind Russell, Ralph Bellamy och Cary Grant.

Grant spelar tidningsredaktören Burns och i den här versionen är stjärnreportern Hildy Johnson (Rosalind Russell) hans ex-fru, nu på väg att gifta om sig.

Men Grants rollfigur har sina skäl att försena henne. Inte minst för att han vill att hon ska bevaka en avrättning. Är den dömde verkligen skyldig?

Historien, som från början är en pjäs av Ben Hecht och Charles Mac-Arthur, är filmad flera gånger.

Först som "Det stora reportaget" (1931), med Adolphe Menjou och Pat O"Brien, sedan som "Stoppa pressarna" med Walter Matthau och Jack Lemmon (1974). Den gjordes i tv-miljö som "Heta nyheter" (1988), återigen med reportern som kvinna ( Kathleen Turner) och med Burt Reynolds som chef.

Det här är dock den allra kvickaste filmversionen. (His girl friday, 1940)

TV 4

13.00

Riddarfalken från Malta

Klassisk cynisk deckare efter Dashiell Hammetts hårdkokta roman, med Humphrey Bogart som Sam Spade. Coola repliker och lagom snårig intrig. Regidebut för John Huston som då var 35 år. Och för Sidney Greenstreet var det också en slags debut. Det var hans första talfilm. (The Maltese falcon, 1941)

Farliga sinnen

Michelle Pfeiffer är lärarinna bland tuffa tonåringar och får kämpa. Det blir bättre när hon använder Bob Dylan-citat i undervisningen. Pfeiffer ska föreställa före detta marinsoldat. (Dangerous minds, 1995)

TV 3

21.00

I andras ögon

Oscarsnominerat franskt drama om en obildad direktör som plötsligt blir fängs-lad av teater, kultur, konst. Om att inte döma andra, om olika sorters smak när människor möts i olika situationer. (Le Goût des autres, 1999)

Canal+

21.00

Flirting with disaster

Ben Stiller är adopterad och vill veta vilka föräld-rarna är. "Experten" Téa Leoni hjälper honom hitta dem, men jakten för honom lite vilse. Hustrun Patricia Arquette är inte road.

Dråpliga kärleksförväxlingar, med bland andra Alan Alda, Mary Tyler Moore, George Segal och Lily Tomlin.

Uppbyggd som en road- movie där vi börjar i ett neurotiskt New York och far till Kalifornien, innan det blir en sicksacktur genom USA. Adoptions-arkiven hålls tydligen inte efter ordentligt.

En underhållande historia som konstigt nog inte fick biopremiär i Sverige.

Ben Stiller, som också är regissör, har vi sedan dess sett i bland annat "Den där Mary" och i "Släkten är värst". (1996)

SVT 1

21.00