Filmtips 4 augusti

Beck - monstret

TV

Ännu ett osannolikt manus i senaste serien, den omgång filmer som kom 1997-1998.

Börjar med en väska som polisen misstänker innehåller en bomb. Ett utstuderat sjukt babymord inleder, men polisernas kärleksliv är mer spännande.

Tidningsuppgifter spelar en viktig del i intrigen, men det jag vet om kvällstidningsarbete är felaktigt skildrat i filmen. Jag skulle gissa att poliser är lika förvånade när de ser "Beck"-filmerna.

Skådespelarna är bra, Ulf Dagebys musik stark, regi och miljöer skickligt hantverk. Duktig, om än ofta osannolik, kopia av amerikansk tv-spänning.

Den som växt fram till störst kultfigur i serien är Ingvar Hirdwalls granne till Peter Habers Beck. Mannen med nackstöd och spritsug som drar bisarra skrönor och skapar minnesvärda avbrott från allt annat.

Harald Hamrell har regisserat det här avsnittet som släpptes först på video i Sverige. (1997)

TV 4

21.00

Sex, lögner och videoband

Amerikanskt drama om fyra unga människor och kärlek i Baton Rouge, Louisiana. Till ett gift par kommer makens gamla skolkompis på besök och ställer till oreda. Rolig och gripande, med Andie MacDowell (Fyra bröllop") som otillfredsställd hustru med sexig syster. Vann stora priset i Cannes. Debut av regissören Steven Soderbergh som fick ett genombrott, och på senare år har gjort "Out of sight", "The Limey", "Erin Brockovich", "Traffic" och "Ocean"s eleven". (Sex, lies and videotape, 1989)

Canal+

17.10

Erin Brockovich

Gammaldags historia om folkets kamp i domstol mot mäktig miljöbov. Väl berättad av Steven Soderbergh och Julia Roberts gör en av sina bästa insatser i titelrollen som advokathjälpreda. Byggd på verkliga händelser. (2000)

TV 1000

17.50

Arizona Junior

Underhållande av bröderna Coen om polis ( Holly Hunter) som är gift med ex-fånge ( Nicolas Cage). De kan inte få barn och när de läser om en miljonär som har femlingar blir de avundsjuka. Kidnappning? Här finns också John Goodman som varit med i flera av Coen-filmerna liksom Frances McDormand, gift med Joel Coen. (Raising Arizona, 1987)

Canal+ Gul

18.55

De stora träden

Kirk Douglas kommer till Redwoodskogen i norra Kalifornien, fast besluten att hugga ner och tjäna pengar. Men han stöter på en kvinna och religiösa (kväkare) som har ett annat sätt att se på de stora träden.

En ny version av filmen "Jättarnas dal" som gjordes 1938. En del scener från den användes även i den här.

Kirk Douglas föddes som Issur Danielovitch i Amsterdam, New York, 1916 och filmdebuterade 1946. Bland hans bästa filmer finns "Champion", "Ung man med trumpet", "Sensationen för dagen", "Sheriffen i Dodge City", "Han som älskade livet", "Ärans väg", "Spartacus", "7 dagar i maj" och "Hjältarna från Telemarken".

Han har två söner från första giftermålet och två från det andra. Michael Douglas är väl i dag mer känd än pappa för unga biobesökare. Både Kirk och Michael har varit framgångsrika som producenter. (The Big trees, 1952)

TV 4

15.00