Filmtips 8 februari

Allt eller inget

TV

Hur naken måste en man vara? Gaz är en slarver som inte får umgås med sin trettonårige son.

Dave skäms för sin kulmage och blir impotent av arbetslösheten. Gerald klarar inte av att berätta för sin fru att han varit arbetslös i sex månader utan låtsas gå till jobbet varje morgon.

Deras historier, och några till, berättas i ”Allt eller inget”. När manliga stripparna Chippendales gör succé i Sheffield börjar några arbetslösa stålarbetare fundera på om nakendans vore ett sätt att tjäna snabba pengar.

Hellre än att sno rostiga balkar, eller spela kort på arbetsförmedlingen. De börjar träna. Söka fler medlemmar. Danskunskaper är en fördel, vackert utseende inget måste. De här männen är inga pinuppor. Musiken är säkert vald.

”Allt eller inget” är en mycket rolig film. Trots att den handlar om alla sorters kriser. En av de roligaste scenerna äger rum strax efter ett självmordsförsök, och visar vilken säker hand manusförfattaren Simon Beaufoy och regissören Peter Cattaneo har.

Här finns livserfarenhet. Fint gestaltad av utmärkta brittiska aktörer som

Robert Carlyle och Tom Wilkinson.

Alla människor skildras med förståelse och respekt. Man kan skratta åt deras handlingar. De kan tappa kläderna.

Men de behåller värdigheten.

Har också blivit musikal som spelats i New York och London och i vår i Stockholm, Göteborg och Malmö. (The Full monty, 1997)

TV 4

21.00

Ombytta roller

Bra komedi där gatufifflaren Eddie Murphy och

finansvalpen Dan Aykroyd byter plats som resultat av elaka rikingars vad. En perfekt roll för Murphy, på den tiden han fortfarande var rolig. Huvudpersonerna upptäcker att de båda blivit offer för de rika brödernas nyck. Jamie Lee Curtis hjälper dem att försöka rätta till allt och hämnas. (Trading places, 1983)

Kanal 5

23.10

Jalla! Jalla!

Josef Fares andra film ”Kopps” har biopremiär 7 februari. Det här är

debuten, en underhållande komedi kring två killar. En har impotensproblem, den andra träffar rara svenska Tuva Novotny. Det gillar inte hans familj från Libanon. (2000)

TV 1000

18.00

Entrapment

Man undrar hur dom orkar.

Sätta igång en så stor film som kostar så mycket pengar och kräver så mycket folk och effekter – och inte har mer till manus. ”Entrapment” går i snigelfart.

Det enda som kan rädda sådana här filmer är att det är snabb action så man glömmer bort alla frågetecken. Det går alldeles för långsamt här och blir förbluffande ointressant.

Manuset förutsätter också någon sorts romantisk gnista mellan Sean Connery, 68, och den barnbarnsyngre Catherine Zeta-Jones, 29, och den finns inte.

Det blir ömkligt när kameran slickar hennes rumpa medan hon ålar sig undan tjuvlarm. Connery ska, med några dreglande ögonkast, gestalta att detta är en himla svår frestelse.

Patetiskt.

Sean Connery spelar en internationell konsttjuv som försäkringsbolagsagenten Catherine Zeta-Jones ska fånga i en fälla. Genom att fresta med en häftig kupp som hon planerar. Men någon eller några luras i en poänglös härva av dubbelspel. (1999)

SVT 1

21.10