Simpsons-skapare död i cancer

TV

Kollegan: ”En enorm förlust”

1 av 7 | Foto: Sam Simon.

En av skaparna bakom ”Simpsons” har gått bort.

Sam Simon har öppet slagits mot cancern sedan 2012.

Men på söndagen vann sjukdomen.

Amerikanska Sam Simon är en av de hyllade skaparna bakom den populära tecknade serien om familjen Simpson, ihop med Matt Groening och James L. Brooks.

För tre år sedan fick han diagnosen tjocktarmscancer, och han valde att vara öppen inför omvärlden om sin dödliga sjukdom.

Kampen var lång och jobbig, och på söndagen avled Sam Simon, i sitt hem i Los Angeles. TMZ skriver att han ska ha somnat in omgiven av sina familjemedlemmar och sin älskade hund.

Utöver sitt arbete med ”The Simpsons” minns omvärlden Simon som en Emmy-belönad regissör, producent, manusförfattare, djurrättskämpe, filantrop – och boxarmanager.

Skänker bort hela förmögenheten

”Simpsons”-skaparen meddelade nyligen att hans förmögenhet på nästan 100 miljoner dollar kommer att skänkas till hans olika välgörenhetsprojekt. Bland annat ska en del gå till arbete för utsatta djur.

Och Simons avtryck just inom djurrättsarbete märks inte minst i sociala medier, som just nu fylls av hyllningar och tack till den förlorade vännen och kollegan.

På Twitter tar den stora organisationen PETA farväl: ”Tack för att du inspirerade världen, Sam”.

Kollegorna minns

Al Jean, som skriver manus till ”The Simpsons”, minns också Sam Simon som stor djurvän: ”Om du vill hedra Sams minne – gör något snällt för nästa djur du stöter på. En enorm förlust”, twittrar han.

Producenten för samma tv-serie, Matt Selman, väljer att dela ett värdefullt råd till författare, som han fick av Sam Simon: ”Älska dina karaktärer”.

Sam Simon blev 59 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sam Simon