De tävlar i världens svåraste hinderbana

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2015-01-29

Bara tre har klarat den Nu kommer ”Ninja warrior” till Sverige

Det kräver en enorm kroppskontroll.

Efter 17 år är det bara tre personer i världen som klarat av världens tuffaste hinderbana. Nu är det svenskarnas tur att ge det ett försök.

- De har bara en chans på sig, minsta lilla felsteg så är man ute, säger ­träningsexperten Mårten Nylén om ”Ninja warrior”.

Det är i Kanal 5:s nya tv-program ”Ninja warrior” som 125 svenskar ska tävla i världens svåraste hinderbana i jakt på ära och en halv miljon kronor. Men det är inte helt lätt.

Programmet har sänts i Japan sedan 1997 och spreds sig senare till USA. Men 17 år senare är det fortfarande bara tre personer som någonsin klarat banan, alla tre från Japan.

”Otrolig kontroll”

- Det krävs en extrem funktionalitet och kroppskontroll. Annars går det inte att lyckas. Du måste kunna hänga, klättra, hoppa, studsa, ha en otrolig kontroll på kroppen och balans, samtidigt som du ska kunna röra dig genom banan på en viss tid, säger Mårten Nylén.

Den före detta ”Biggest loser”-tränaren och ­experten är kommentator i programmet. Mårten Nylén har själv provat på hinderbanan och säger att den är obeskrivligt svår.

- Jag är ju hyfsat funktionell och allsidigt tränad, men trots att jag tycker att det gick ganska bra för mig så slutade jag i plurret, ­säger han.

Deltagarna får börja med en kvalificeringsbana där de bästa ska sållas ut. I semifinalen ökar där­efter svårighetsgraden rejält. De som därifrån tar sig vidare kommer till ­finalen som ­består av tre olika banor.

Det sista steget innebär en 21 meters klättring uppför ett rep på begränsad tid.

”Utmana sig själv”

Vad är det som lockar folk till att göra det här?

- Jag tror att det handlar om att utmana sig själv. Den nya stora trenden är just funktionell träning. Det handlar om att använda kroppen, ­inte om vem som har störst ­biceps eller vem som kan lyfta mest vikt, säger Mårten Nylén.

: Läs allt om extrema kraftprovet: GRAFIK: Här är superbanorna Bara tre personer har klarat dem – på 18 år: Skoförsäljaren Krabbfiskaren Världens starkaste fiskare

ANNONS

Följ ämnen i artikeln