Johan Rheborg

Schyffert och Rheborg: ”Vi insåg att det var sann kritik”

Av: 

Linn Elmervik

TV

Backar efter genusbråket i ”Alla är fotografer”

Först blev de ledsna. Sedan bestämde de sig för att göra om och göra rätt.

När ”Alla är fotografer” är tillbaka har Henrik Schyffert och Johan Rheborg lyssnat på genuskritiken.

– Vi insåg att den var sann, säger Henrik Schyffert.

Henrik Schyffert, 46 och Johan Rheborg, 51 är intresserade av fotografi på olika sätt. Johan är nördig och köper gärna avancerad utrustning, medan Henrik oftare tar bilder med telefonen. I andra säsongen av ”Alla är fotografer” fortsätter de att odla sin hobby, men den här gången mer på djupet.

”Får bära eller brista”

– Det har krävts mer av oss i den här omgången. Vi har inte ansträngt oss lika mycket för att ta en bra bild, snarare har arbetsprocessen blivit viktigare än förut, säger Johan Rheborg.

– Vi valde mycket svårare ämnen och så får det bära eller brista. Man får se oss famla i det där och så får det bli underhållning, säger Henrik Schyffert.

Efter första säsongen av fotoprogrammet fick duon utstå skarp kritik för bristen på sitt genustänk. Debattörer gick bland annat hårt åt Johan Rheborg efter att han fotograferat sin dotter utan tröja i ett stall.

Blev ledsna

– Först blev vi ledsna och tyckte att folk inte förstod vad vi höll på med. Men sedan tänkte vi att det var sann kritik. Vi hade aldrig tänkt på fotografering ur ett genusperspektiv, säger Schyffert.

De bestämde sig för att ta kritiken på allvar, och bjuder i premiärprogrammet in några av de som röster som hörts i debatten. En av dem var fotografen och föreläsaren Tomas ”Genusfotografen”Gunnarsson, som bland annat kallat Rheborgs och Schyfferts fotograferande för unket och fullt av genusklichéer.

– Han var jävligt arg på oss, så det var lite spänt att träffa honom. Men han var så fin för han sa att han blev Genusfotografen för att han gjorde samma misstag som vi. Det gjorde att jag fick jättestort förtroende för honom, säger Henrik.

Umgås på gymmet

Ni har jobbat tillsammans länge. Umgås ni fortfarande privat?

– Vi tränar ihop. Vi går på samma gym och försöker göra det samtidigt. Två gubbar med gummisnoddar som är sämst i klassen. Vi fuskar igenom övningarna när ingen tittar, säger Henrik Schyffert.

– När man tränar kan man fuska, men inte när man gör humor eller tv, säger Johan Rheborg.

Andra säsongen av ”Alla är fotografer” har premiär i SVT1 den 4 mars.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Rheborg

Henrik Schyffert

SVT, Sveriges Television