– Jag vill inte vara här

TV

Idolerna trötta och slitna inför slutstriden

"Idol" närmar sig slutet med stormsteg. Nu är det bara en fredagsfinal kvar innan den stora Globen-finalen.

Men inför den viktiga fajten känner sig de tre deltagarna slitna snarare än taggade.

Foto: Olle Hedberg, Minnah Karlsson och Jay Smith.

Det är två trötta idoler som hasar fram i lobbyn på hotellet där de bor. Den tredje är spårlöst försvunnen. Olle Hedberg svarar inte i telefon när vare sig Minnah Karlsson eller Jay Smith ringer.

– Tusen kronor på att han har försovit sig. Vi kommer inte att få tag i honom, suckar Minnah Karlsson och lägger sig ner på en soffa för att passa på att vila en stund.

Stressigt schema

Ettan, tvåan och trean i årets "Idol" har intensiva dagar. Schemat är fullspäckat från tidig morgon till sen kväll, och varje möjlighet till paus och sömn är värdefull. Sångerskan berättar att hon på förhand inte hade kunnat föreställa sig att "Idol"-tiden skulle vara så tuff som den varit.

– Jag tror att alla känner i kroppen att det börjar gå trögt, men man kör på ändå, säger hon och gäspar ljudligt.

Jay Smith tycker att det knappt finns tid till att tänka just nu:

– Det är mycket att göra hela tiden. Man börjar bli sliten. Det är hårt jobb, menar han, och berättar att han om tio minuter måste sitta i en bil som han inte riktigt har koll på vart den ska ta honom.

– Det är så det är, man vet bara att man ska bli hämtad en viss tid.

Vill till final

Olle Hedberg, som till sist dykt upp i bakgrunden, är kritisk till att deltagarna ständigt har aktiviteter inbokade.

– Man behöver öva, men det finns ingen tid till det. I stället står man på någon fotografering och tänker "jag vill inte vara här, jag ska uppträda inför 14 000 personer på fredag". Frustrationen hänger med hela dagen. Att behöva åka och träffa sponsorer eller Länsförsäkringars ekonomichefs barn, det är lite fel fokus när man ska leverera med sig själv som insats, säger han och tillägger:

– Det skulle bli ett bättre program om man fick öva på det som programmet faktiskt handlar om.

Samtidigt är ingen av de tre deltagarna redo att lämna tävlingen den här veckan. Alla vill gärna stå på finalscenen i Globen den 10 december, och nu är det bara en fredagsfinal mellan dem och målet.

– Det här är den viktigaste finalen. Att tvingas lämna nu skulle kännas som att snubbla på mållinjen, menar Minnah Karlsson.

– Man vill ju vara kvar hela vägen. Och det hade varit roligt att få spela i Globen inför alla kompisar, instämmer Olle Hedberg.

Therese Lindström/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol