Nu hyllas Ernst av männen

”Det är inte panik längre när en kille ska fålla upp gardinerna”

När han visade sig i rutan för första gången var det kvinnorna som kastade sig över honom - nu är det männen som hyllar mysmästaren Ernst Kirchsteiger.

Nöjesbladet träffade Ernst inför det nya programmet för att prata om bokprojektet, lyckan, politiken - och vad tv-tittarna aldrig får se.

- Jag är en privat person, säger han.

Ernst Kirchsteigers ögon glimmar till. Igen.

- Ni måste testa de där små rutorna. Det är någon form av pistagefyllning, och jag tror inte att det är något bakpulver i.

57-åringens beryktade entusiasm har för några ögonblick fästs på bakverken på faten framför honom. Det är liksom som att han i samma stund som han kommer att tänka på pistagerutorna vill sprida insikten om deras förträfflighet.

Proppmätt i Toscana

Kanske finns något av hemligheten bakom tv-framgångarna i denna önskan att dela med sig.

I nya ”Ernst i Toscana” tar tv-profilen med sig tittarna till sitt vattenhål i mellersta Italien. Ernst har rest till Toscana ofta under de senaste åtta åren.

- Det har blivit en plats där jag känner mig hemma. Jag åker dit för att fylla på. Toscana inspirerar mig väldigt mycket. Maten, arkitekturen, historien, rubbet. När jag kommer hem är jag proppmätt på intryck som jag sen har nytta av när jag gör tv i Sverige.

Under sina 16 år i tv-rutan har Ernst gjort den varma öppenhjärtigheten till sitt främsta varumärke. Trots det berättar nu mysinstitutionen att det bara är en begränsad del av hans person som tittarna får ta del av.

Lycka är ett enkelt liv

- Jag har en egen borggård som är min, där släpper jag inte in någon. Jag är väldigt noga med vad jag talar om, däremot finns det väldigt mycket som känns härligt att få berätta om.

Vad skiljer den privata Ernst från den som syns i tv?

- Inte så mycket, faktiskt. Men jag är en väldigt reflekterande person. På tv ska allt gå fort och allt ska gå bra. Men i själva verket är jag en person som tänker mycket, säger han, och fortsätter:

- Jag håller faktiskt på med ett ganska omfattande bokprojekt om lycka. Det är inte någon bilderbok om recept eller så, utan en bok där jag reflekterar över hur vi människor förhåller oss till varann.

Vad har du kommit fram till?

- För mig handlar lycka om att leva livet så enkelt som möjligt. Om jag till exempel ska umgås med människor vill jag göra det rakt och enkelt utan massa dolda strategier. Enkelhet är ett ord jag inte kommer ifrån, särskilt eftersom vi lever i en så komplicerad tid.

Hur trivs du med att vara hela Sveriges mysfabror?

- Det har jag absolut ingenting emot. Mys handlar väl om att allt bromsas upp och så samlar man ihop ett gäng människor som man älskar och sen gör man det så bra som möjligt för varann. Jag vill gärna vara den som tänder lite för mycket ljus.

Killar slipper sypanik

I början av Ernsts tv-karriär var han kvinnornas favorit. Men nu är det ofta män som hör av sig till honom.

- Jag tror att folk i dag gör lite mer vad de har lust till. Det är inte panik längre när en kille ska fålla upp gardinerna. Om jag har bidragit till det på något sätt blir jag stolt. Det är dumt att begränsa sig.

Det här är Ernst Kirschsteiger

Namn: Ernst Kristian Johann Kirschsteiger.

Ålder: 57.

Yrke: Programledare, författare, inredare.

Familj: Hustrun Ulla och två söner.

Bor: På en gård utanför Örebro.

Bakgrund: Slog igenom i SVT:s ”Sommartorpet” år 2000. Värvades till TV4 2008. Där har han lett program som ”Sommar med Ernst” och ”Jul med Ernst”. Har också skrivit en rad böcker.

Aktuellt: Med ”Ernst i Toscana”. Spelar också in den nya säsongen av ”Sommar med Ernst”, som har premiär vid midsommar.

Publisert: