”Så jävla trött på Malmberg”

Av: Joni Nykänen

Publicerad:

TV

Ny GW-serie i SVT – men utan Bäckström: ”Gestaltningen var verkligen ingen höjdare”

1 av 4
Claes Malmbergs gestaltning av polisen Evert Bäckström i SVT:s versioner av Leif GW Perssons böcker har fått stark kritik – av författaren själv. När nu SVT förbereder en tredje miniserie blir det utan Bäckström eftersom figuren är köpt av ett amerikanskt bolag.

Nu kan Leif GW Perssons ”Den döende detektiven” filmatiseras.

Men ett amerikanskt ­bolag äger figuren Evert Bäckström efter att för­fattaren sålt rättigheterna.

– Nu slipper jag säga åt manusförfattaren att ­skriva bort Claes Malmberg, säger polisprofessorn till Nöjesbladet.

Nöjesbladet kan avslöja att det finns långtgående planer på en uppföljare till succéerna ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen” i SVT.

Projektet har inte fått grönt ljus än, men SVT hoppas att inspelningarna ska börja nästa år. De två första miniserierna kretsade kring Rolf Lassgård och Helena af Sandebergs rollfigurer. Planen är att de ska vara stjärnorna även i uppföljaren.

”Har fått betalt”

Optionen till ”Den döende detektiven”, den sista ­romanen om Lars Martin Johansson, har köpts och författaren Leif GW Persson har gett projektet sin välsignelse.

– Jag tror att jag redan har fått betalt för den där, säger Leif GW Persson till Nöjesbladet.

– Vi är väldigt glada över detta. Och att Leif tycker det är schysst och att vi har lyckats få option på boken, säger producent Maria Nordenberg.

Evert Bäckström förekommer hastigt i romanen, men han ägs av ett amerikanskt bolag som har producerat serien ”Back­strom”.

– Så Bäckström som ­karaktär är köpt av dem. Det kommer att funka att göra grejen utan honom, säger Nordenberg, som förklarar att utvecklingen är i ett väldigt tidigt skede.

Leif GW Persson är nöjd med att Bäckström inte är med. I de svenska serierna om den buttre polisen är det Claes Malmberg som spelar huvudrollen. GW har ­varit starkt kritisk till hans insatser. För Nöjesbladet fortsätter han att såga ­skådespelarens prestation.

– Nu slipper jag säga åt manusförfattaren att skriva bort honom. Jag blir så ­jävla trött på honom. Hans ­gestaltning var verkligen ­inte märkvärdig. Icke! Det var ingen höjdare. Han har missat det där med att Bäckström inte är riktigt så jävla enkel. Rollfiguren är en otäck jävel om du frågar mig, säger Persson.

”Får stå för honom”

Malmberg, som hyllats för rollen, har märkbart tröttnat på GW Perssons utspel.

– Kan vi inte växa upp och bli vuxna? Det börjar bli ­löjligt. Det får stå för ­honom, säger Malmberg.

Leif GW Perssons stora förhoppning är att ”Back­strom” på amerikanska ­kanalen Fox fortsätter att rulla på.

– Det skulle du också ­göra om du såg de där ersättningarna. Det är en jävla skillnad. De är tio gånger större än de svenska ersättningarna. Och då får man vara hur förtjust som helst i Claes Malmberg. Och jag är ju inte särskilt förtjust, ­säger GW Persson.

Några av Perssons attacker

■ ■ Justitierådet Göran Lambertz. ”Jag hoppas att han får skaka galler”, sa GW om honom i förrgår i samband med efterspelet kring Sture Bergwall. (150423).

■ ■ GW om Gustav Fridolin i ­Expressen i november 2014. ”Jag vet att det inte är en bra människa. En riktig liten orm”, sa han då. Men ångrade sig senare.

■ ■ En okänd person som utsatte författaren för identitetsstöld. ”Det är klart jag hittar honom. Den punkten behöver ingen tveka på. Han är en död man, om man skulle uttrycka sig drastiskt”, sa GW i juli förra året.

■ ■ ”Paradise hotel”: ”Ja, just det. Ett antal ungdomspsykopater som för säkerhets skull är på fyllan. Som utnyttjas grovt och som kommer att bli märkta för livet av det där jävla programmet”, sa han i Expressen.

Publicerad: