Idol

PRESENTERAS AV

”Idol” har tappat 1,5 miljoner tittare

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Kris för det tidigare flaggskeppet: ”Tittartapp på uppemot 25 procent”

1 av 3 | Foto: Idol-juryn.

Tittarna flyr från ”Idol”.

Totalt har fredagsfinalerna hittills tappat 1,5 miljoner tittare jämfört med förra året.

– Ingen på TV4 kan vara nöjd med de tittarsiffror de har i dag, säger John Aleman, tv-chef på mediebyrån Carat.

Tittarflykten är ett faktum. Bara 770 000 tittare följde ”Idol” i fredags, enligt siffror från MMS. Totalt sett har årets fredagsfinaler av ”Idol” tappat över 1,5 miljoner tittare jämfört med samma tidpunkt förra året.

– ”Idol” är en långkörare och en garant för bra fredagsunderhållning, men ingen på TV4 kan vara nöjd med de tittarsiffror de har i dag, jämfört med ett år sen. I oktober, november handlar det om ett tittartapp på upp emot 25 procent, säger John Aleman, tv-chef på mediebyrån Carat.

Utvärderar juryn – och deltagarna

Inför årets säsong av talangsåpan har en fredagsfinal aldrig lockat under 800 000 tittare, men i år har det hittills skett tre gånger. Förra året lockade alla fredagsfinaler över 900 000 tittare. Ingen av årets hittills nio fredagsfinaler har nått upp till de siffrorna.

– Det är säkerligen så att de har gjort otaliga analyser internt för att utreda vad det här beror på. Jag räknar med att de utvärderar en rad olika komponenter där juryn är en del och startfältet en annan, säger Carats John Aleman.

Tidigare i höstas förklarade TV4:s produktionschef Pelle Porseryd ”Idols” försämrade tittarsiffror med att publiken istället ser talangtävlingen på nätet.

Inte flyttat till nätet

Men det tillbakavisas av Carats tv-chef.

– Nej, det väger inte upp tillräckligt mycket på just formatet ”Idol”. De kan inte låta påskina att tittartappet på ”Idol” har flyttat till deras playkanal, för så är inte fallet. Det är bara marginell tittning där när det gäller ”Idol”, mellan 40 000 och 50 000, så inget att skriva hem om, säger John Aleman.

TV4 har sänt ”Idol” sedan 2004. I år introducerades en ny jury bestående av Nikki Amini, Fredrik Kempe och Quincy Jones III. Under hösten har det stormat kring ”Idol” när Musikerförbundet varslade produktionsbolaget bakom talangsåpan, Fremantlemedia, om strejk på grund av ”Idol”-deltagarnas usla arbetsvillkor. Det ärendet ligger nu hos Arbetsdomstolen.

Under måndagskvällen kommenterar Clara Tengbom tittarsiffrorna via sms:

"Kärnpubliken 15-39 följer Idol i samma utsträckning som förra året. Vårt tapp den här säsongen ligger främst bland de lite äldre. Just i fredags var det dock en väldigt speciell kväll då SVT körde en specialgala som drog ovanligt stor publik vilket gjorde att vi gick ner lite. Idol är ett stort format som fångar en svårflirtad publik på ett fantastiskt sätt både linjärt och även framgångsrikt digitalt! Vi tror stenhårt på Idol i framtiden och planerar redan nu för en ny magisk ny säsong 2017" skriver hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Idol

TV4