SVT:s storsatsning: En dansbandssåpa

avFrida Sjödin

26 band gör upp på bästa sändningstid

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL, HENRIK GRÖNBERG
Till vänster: Peter Settman, programledare i SVT:s nya dansbandssatsning. Till höger: Fyra dansbandskungar i Travelling danceburys: Ingmar Nordström, Sven-Erik Magnusson, Christer Sjögren och Sten Nilsson. Nu ska SVT leta nya dansbandskungar.

I höst kommer SVT:s kontring på TV 4:s körsuccé. Svenska folket ska rösta fram Sveriges bästa dansband 2008.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger programledaren Peter Settman.

Dansbandet Gert-Jonnys.

Har du en förkärlek för styrdans och matchande kostymer i granna färger? Brukar du sjunga med i textrader som ”…vägen till lyckan går i stormande vind. Kärleken är blind”? Då kan SVT:s nya programsatsning vara något för dig.

Jury ska leta talanger

En jury ska turnera Sverige runt i sommar och leta band och talanger på landets dansbanor, i parker och på nattklubbar. Sedan ska 26 dansband tävla på lördagskvällarna under bästa sändningstid. Och det är tittarna som ska ta upp sina telefoner och rösta fram Sveriges bästa dansband 2008.

Settman en dansbandare

Programledare för satsningen blir Peter Settman.

– Det är fantastiskt roligt. Halva befolkningen tycker ”fy fan vad töntigt” och för andra finns inget bättre än att gå ut och dansa. Dansbandsmusiken är ett kulturfenomen som finns i hela landet men som ingen gjort något med, säger han.

Vilken publik får programmet?

– Först den publik som redan i dag har det här nära hjärtat. Sedan kommer programmet ha så mycket innehåll att det blir angeläget för många människor. Det är inte bara melodiradio som vi filmat, om vi säger så, säger Peter Settman.

Vilket är bästa dansbandet?

– Jag gillar Lasse Stefanz. Och Arvingarna håller en väldigt bra klass, säger Peter Settman.