Tårar under inspelningen av ”Allt för Sverige”: ”Vildaste jag varit med om”

avLinn Elmervik

TV

Tårar, hemlängtan – och möten med småsura svenskar.

Inspelningen av ”Allt för Sverige” är fylld av känslostormar.

– Det här är ett av de vildaste äventyr jag varit med om, säger Kyle Johnson, 29.

Tio nya amerikaner har anlänt.

Sedan några veckor tillbaka är deltagarna i den nya säsongen av SVT:s succéserie ”Allt för Sverige” på plats i Sverige för att lära sig allt om sina svenska rötter.

Nöjesbladet var på plats under en av de soliga inspelningsdagarna på Djurgården i Stockholm – och mötte en grupp entusiastiska amerikaner med vinnarskalle.

– Sverige har alltid dykt upp i samtalen under familjeträffar, men känts som ett fantasiland, en konstig utopi. Jag visste att det fanns någonstans, men det var nästan ouppnåeligt. Nu är jag här och ärligt talat är det allt jag hoppats på och mer, säger David Neslund, som rest från Alaska för att delta i programmet.

”Svenskar känns lite stängda”

Kyle Johnson från svenskbygden Minnesota är lika överväldigad.

– Det här är ett av de vildaste och roligaste äventyr jag varit med om. Människorna i Sverige gör landet så vackert. Möjligheten att få lära sig om kulturen, människorna och mina släktingar har varit häpnadsväckande.

Men han har stött på patrull när han försökt småprata med de svenskar han mött.

– Den största skillnaden mellan Sverige och USA är att svenskar känns lite stängda och tysta och det är inte jag. De flesta av mina kompisar är inte det heller. Men det har varit kul att försöka få svenskarna att öppna upp, säger han.

1 av 9 | Foto: MAGNUS SANDBERG
David Neslund.

Har det varit svårt?

– Jag har definitivt startat konversationer med några svenskar som bara har gått iväg efter 30 sekunder, så det är inte lätt. Men andra har varit helt fantastiska människor.

Saknar familjen

Samtidigt kämpar deltagarna med hemlängtan.

Ashley Mullinax, 32, är mer tystlåten än de övriga deltagarna och tycker att tiden i programmet varit intensiv. När hon pratar om familjen hemma i Clifton, Virginia får hon tårar i ögonen.

– Det har varit lite svårt för mig för det är många stora personlighet här. Jag saknar min man och min hund. Självklart saknar jag min man men min hund förstår inte riktigt var jag har tagit vägen, han undrar förmodligen var jag är. Jag saknar min familj mycket, säger hon.

”Allt för Sverige” sänds på SVT1 i höst. Programmet leds precis som tidigare säsonger av Anders Lundin.

Detta är typiskt svenskt 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM