Jess Hall om succéserien ”Wandavision”

Av:  TT

I ”Wandavision” tar filmfotografen Jess Hall ut svängarna. Serien har snabbt blivit en av de stora framgångarna på strömningstjänsten Disney Plus.

De båda Marvel-karaktärerna Wanda och Vision har hamnat i en amerikansk småstad. Det är en serie som förändras från avsnitt till avsnitt och som inspirerats av amerikanska sitcoms från 1950-talet och framåt, något som fick filmfotografen Jess Hall att jobba extra hårt.

– Jag fick genomgå som ett träningsläger för sitcoms, för att kunna lära mig deras bildspråk, säger Hall.

Sju epoker

”Wandavision” utspelas i "Avengers"-universumet, efter händelserna i ”Avengers: Endgame”. Hittills har sju av den första säsongens åtta avsnitt släppts. De första avsnitten filmades i svartvitt, med inspiration från den klassiska 50-talsserien ”I love Lucy”, inför publik. För varje avsnitt har man sedan estetiskt hoppat fram ett decennium, gått över från svartvitt till färg, och berättelsen har blivit alltmer komplicerad – och även starkare knuten till Marvel-världen. Sammanlagt återskapas sju epoker ur sitcom-historien.

– Vi gjorde noggranna analyser, tittade på en mängd program och läste böcker. De första tre avsnitten spelades in på film, sedan gick vi över till video. Det var enklare, trots att jag älskar att arbeta med film. Det var utmanande hitta de rätta färgtonerna som finns i produktioner gjorda med tidig färgfilm, säger Jess Hall.

Han tillägger att det var intressant att gå tillbaka och jämföra kvaliteten när man jobbade med film i stället för video.

– Det hade varit intressant att arbeta då, och även under den tidiga digitala eran. Att få ha varit med om att pusha gränserna, för vi filmmakare kan vara så oerhört kreativa.

Alla genrer

Hall har tidigare varit fotograf på filmer inom en rad olika genrer, vilket hjälpte honom under arbetet med ”Wandavision”. Genom åren har han gjort komedi, action, science fiction och drama.

– Det hjälpte mig oerhört. Jag letar alltid efter det unika, efter någonting som utmanar. ”Wandavision” kom i precis rätt ögonblick i min karriär.

Skulle han vilja göra en hel film i svartvitt? Svaret är absolut ja.

– Se på ”Roma”, ”Mank”, ”Malcolm & Marie”. Det skulle vara fantastiskt att få göra det, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE