Mejla

Karolina Fjellborg

”Återskaparna” – en vingklippning eller en mjukstart?

”Återskaparna”.
”Återskaparna”.

TV-KRÖNIKA Det var inte kul att se Erik Haag och Lotta Lundgren gå på tomgång i SVT. Men kommer de att bli vassare, eller slätare, hos TV4?
”Återskaparna” har visserligen hög trivselfaktor och potential att bli någon sorts succé. Men hade man inte hoppats på... något mer?

I somras lämnade tv-kraftparet Erik Haag och Lotta Lundgren SVT för att i stället gå över till TV4, och nu har deras första program hos konkurrenten premiär. ”Återskaparna” går ut på att människor tar med sig gamla, slitna föremål som av olika anledningar betyder mycket för dem till en verkstad, där hantverkare som är experter inom olika områden restaurerar dem och ger dem nytt liv.
Så, hur har programledarparet med den så karakteristiska stilen blivit TV4-anpassade?

En talande skillnad: Haag verkar inte få visa rumpan längre – men däremot kalsongerna. (För hans byxor ska ju bara av, det är sedan gammalt.)
Och överlag håller paret betydligt lägre profil än vi är vana vid. Här handlar det inte om dem, utan om hantverkarnas skicklighet, om föremålen och om de människor som berättar om sin relation till dem. En pappa som körde ihjäl sig, ett långvarigt missbruk, en farfars gesällprov.
Inget lajvande i dåtid eller framtid, inga lustiga kläder, inget ätande av konstiga rätter – nästan inget trams. De håller sig på mattan, lyssnar och ställer lite frågor.

Ett mysigt program

Å ena sidan är det skönt. Haag och Lundgren gjorde, i sällskap med producenten Karin af Klintberg, länge lysande och nyskapande infotainment i SVT. Men någonstans på vägen uppstod ett oskönt giftermål mellan självförälskelse och repetition, och när ”Bandet och jag” – en långsam och brutal tågkrasch i fyra delar – hade premiär 2019, stod det klart att förnyelse var ett måste.
Å andra sidan kan man konstatera att oförargliga ”Återskaparna” i princip hade kunnat rattas av vilka hyfsat rutinerade programledare som helst.

Det ÄR ett mysigt program, som säkert kommer att gå riktigt bra för TV4. Eftersom: Folk älskar program om gamla prylar, man blir berörd av de livshistorier som berättas, och återvinning ligger (åtminstone i livsstilsteorin) i tiden.

Men utnyttjas verkligen den fulla potentialen hos de nyförvärv som knappast kan ha varit helt gratis?
Juryn är fortfarande ute och överlägger kring huruvida ”Återskaparna” är en vingklippning eller en mjukstart.
Låt oss hoppas på att det är det senare.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE