Tv-recensioner

Toppspelande Winslet i dystert mordmysterium

Så bra är HBO:s nya miniserie ”Mare of Easttown”

Av: 

Karolina Fjellborg

”Mare of Easttown”.
”Mare of Easttown”.

TV

TV-RECENSION Kate Winslet briljerar som en polis med ett tungt privatliv, i en detaljrik och välspelad miniserie som framgångsrikt kombinerar det bekanta med det speciella.

Betyg: 4 av 5 plus
Mare of Easttown
HBO Nordic
Del 1-5
Av Brad Ingelsby, med bl a Kate Winslet, Jean Smart, Julianne Nicholson, Evan Peters, Angourie Rice, David Denman, Guy Pearce, James McArdle, John Douglas Thompson.


KRIMINALDRAMA Vi har sett den här typen av serie många gånger förut.
En ganska eländig småstad, bland arbetarklass, missbrukare och utslagna, där de flesta känner de flesta, där husen, som alla ser likadana ut, förfaller, där tonåringar är gravida, ingen kan fly sitt förflutna, och det alltid saknas pengar, men aldrig öl i kylen.

En mördad tonårsflicka. En annan spårlöst försvunnen sedan länge.
En lokal, dedikerad polis som har personliga problem och tänjer på gränserna för att få jobbet gjort, och nu motvilligt ska försöka samarbeta med en ny, mer välkammad kollega utifrån.

Men – den här serien har Kate Winslet i huvudrollen. Och hon är enastående övertygande och fri från all sorts fåfänga i rollen som Mare Sheehan. En smart och hårt arbetande, men svår, brysk och illusionslös polis – formad och tilltufsad av staden, jobbet och livet, med en obearbetad sorg som en tickande bomb i bröstet, en exman (David Denman) som precis har flyttat ihop med en ny kvinna i huset bredvid, och ett barnbarn hon riskerar att förlora vårdnaden om.

Och den här serien har dessutom en avsändare, Brad Ingelsby, som själv kommer från en sådan småstad i Pennsylvania som skildras här, och förmedlar den typ av känsla för en plats och för människorna som lever där som inte går att läsa eller fråga sig till.

”Mare of Easttown” (som består av sju avsnitt, varav endast fem har gjorts tillgängliga för recension) är spännande, full av villospår och potentiella mördare, men själva kriminaldramat är egentligen mest en fond.

Visst är det här är ett mordmysterium. Men det är också ett familjeporträtt som inte bara är tungt och tilltrasslat, utan även – i alla fall när den fantastiska Jean Smart är närvarande som Mares mamma – har sina komiska stunder. Och det är också, egentligen mest av allt, ett ensembledrama om ett helt samhälles kollektiva sinnesstämning.


”Mare of Easttown” har premiär på HBO Nordic den 19 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

HBO Max - Allt du älskar. Samlat på ett ställe nu med 34% rabatt med det årliga abonnemanget!

Extern länk från HBO Max

Beställ här


Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Kate Winslet

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

HBO

Tv-serier