Festen kan börja

TV
Foto: KALLE ASSBRING
Victoria Dyring är en av guiderna på årets Nobelfest. Hon får sällskap av Sven Strömberg och Lotta Bouvin-Sundberg

NOBEL 2000

”Fredsprisutdelningen”, ”Prisutdelningen”, ”Banketten i Stadshuset” SVT 1 12.50, SVT 2 16.25, SVT 1 18.55 & 21.15

Ingen har väl undgått att det är Nobeldagen i dag. Det syns också i SVT:s tablåer. Efter ett porträtt på fredspristagaren Kim Dae-Jung, Sydkoreas president, direktsänds prisutdelningen till honom i Oslo. Efter ytterligare några timmar är det dags för kung Carl XVI Gustafs stora prisutdelning i Stockholms konserthus, där Gao Xingjian är den förste kinesen i världen som får litteraturpriset. På kvällen följer tv-kamerorna banketten och festligheterna i Stockholms stadshus. Tv-tittarna får hoppa mellan SVT 1 och SVT 2 under dagen och kvällen.

Det är ovanligt många pristagare i år, hela tolv stycken. Eftersom deras familjer naturligtvis också är inbjudna innebär det att det bli fler gäster än vanligt i Blå Hallen i kväll.

Resa med ren och ackja till norsk marknad

NATUR

”Vildmark”

SVT 2 21.15

Marknaden i Røros i den norska fjällvärlden har varit ett evenemang varje februari i närmare 150 år. Numera tar de flesta sig dit per bil eller med häst och släde. Förr var det vanligt att samerna åkte med ren och ackja till Røros.

I säsongens sista ”Vildmark” prövar Bobbo Nordenskiöld den varianten. Han ger sig av från Vålådalen tillsammans med renskötaren Reidar Nordfjell med korv och kött i matsäcken. Efter åtskilliga övernattningar i kåtor kommer de fram och då har till marknadsgästernas jubel sex andra renekipage anslutit sig.

– Det var verkligen kul att få vara med och pröva på en sån här gammal tradition, säger Bobbo. Att få känna hur det kunde vara förr i tiden. Jag trodde aldrig att en ren kunde vara så otroligt stark!

Möten med de sällsamma djuren som bara finns på Madagaskar

NATUR

”Mitt i naturen – film”

SVT 1 20.00

Djurlivet på Madagaskar, den stora ön öster om Afrika, är unikt. Hela 80 procent av öns djur – och växter – finns ingen annanstans i världen. Några av dessa sällsamma djur kan vi se i kväll.

Till de ovanliga djuren hör en stor mängd kameleonter, alla oerhört färggranna. Lemuriaderna, halvapor, finns i många släkten och arter. I filmen ser vi bland annat en varihona med tre ungar. Hon måste kämpa för att skaffa dem mat och samtidigt skydda dem från en hungrig boaorm.Verrauxs sifaka är en annan utrotningshotad art, som tvingas hoppa fram över öppen mark istället för att svinga sig mellan träden. Den ulliga halvapan bandroon lever i vassen och hotas när människor tänder på den för att komma åt att fiska och jaga.

Charlotte Permell presenterar också en film om pingviner som lever i Sydafrika och till och med kan ses på gatorna söder om Kapstaden.

Två pratglada gäster

NÖJE

”Snacka om nyheter”

SVT 2 20.00

Efter viss förvirring på söndagskvällarna är ordningen återställd sen några veckor tillbaka. Plötsligt i höstas tappade SVT:s ”Sportspegeln” tittare till förmån för TV 4:s ”Sporten”.

Men när ”Snacka om nyheter” återkom med den nye programledaren Sven Melander och lagledarna Stefan Grudin och Thomas Oredsson blev allt som vanligt igen. ”Rapport”-tittarna fortsatte med Melander och hans gäster i SVT 2.

I kväll är det Aftonbladets mycket verbala ledarskribent Helle Klein och den pratglade halländske ståupparen Peter Wahlbeck som ska hjälpa sina lagledare att hålla rolig låda om veckans nyheter.

Njutbar musik på cello

SERIE

”Steffos lustjakt”

TV 4 19.00

I kväll reser Steffo Törnquist (för vilken gång i ordningen?) till maltwhiskyns förlovade land Skottland. Maltwhisky hör förstås till livets njutningar och den här gången lär sig Steffo hur ett helt land får plats i en flaska.

Vi får även bekanta oss med cellisten Petja Svensson och hennes instrument. Tillsammans skapar de mycket skön musik.

Koltrasten är något av svensk nationalfågel. Men Steffo sätter den ändå på plats. Visserligen är koltrasten dyrkad i vissa kulturer men i andra äter man upp den. Visste ni att denna fågel haft inflytande både på Beatles och Napoleon?

Apropå fåglar passar Steffo på att lära ut hur en riktigt äkta och njutbar kaffegök ska tillredas enligt alla konstens regler.