Kostnadsfria operationer för tredje världen-barnen

TV
Foto: OPERATION SMILE
Abel Gastardo med glada mamma Lea efter operationen. Han är ett av många missbildade barn som fått kostnadsfri hjälp av ”Operation leende”.

DOKUMENTÄR

”Operation leende”

TV 4 22.45

Att vara fattig i tredje världen är svårt nog. Att dessutom vara missbildad i ansiktet kan knäcka vem som helst.

Operation Smile heter en USA-baserad internationell sammanslutning av kirurger som reser runt i världen och opererar bort deformerande lyten hos barn.

Ingreppen är gratis och om detta ideella läkararbete berättar dokumentären ”Operation leende”.

Filmen ”The Face makers”, som tidigare visats på Discovery-kanalen, handlar till stor del om den lille pojken Abel Gastardo från Davao på Filippinerna.

Till denna ort kom 1999 ett läkarteam från Operation Smile. Abel var ett av tre missbildade barn som kom för att få den kostnadsfria behandlingen. De två andra, som led av harmynthet, kunde opereras direkt på platsen.

Men lille Abels deformitet var så svår att han måste föras över till Operation smile’s klinik i Virginia, USA för att genomgå en mycket komplicerad operation.

Abel hade en stor svulst som hängde ned över hela ansiktet. Hans skalle och näsa måste helt och hållet rekonstrueras. Abels handikapp var så vanprydande att hans mamma, som inte stod ut att se honom, hade förskjutit honom och överlåtit vårdnaden på en äldre släkting..

Efter tolv timmars operation möter vi tv-tittare Abel Gastardo när han kommer ut från operationssalen. Svulsten är borta, pojken har fått en ny näsa och inga komplikationer har inträffat.

Och framför allt: Abel kan le och skratta igen. En glad liten grabb som en månad senare återvänder till sin överlyckliga mamma på Filippinerna.

1999 års globala kampanj från Operation Smile innebar att ett antal kirurgigrupper besökte 17 länder och korrigerade ansiktsmissbildningar – främst harmynthet – på över 5000 barn utan att deras föräldrar behövde betala ett öre.

Läkarteamen stod vid operationsbordet från tidig morgon till sena kvällar och hann med att behandla nära 40 barn per dag.

Operation Smile blir snart 20 år gammal. Det började 1981 när den amerikanske plastikkirurgen William P Magee och hans maka, sjuksköterskan Kathleen, reste till Filippinerna tillsammans med en grupp sjukvårdsfrivilliga för att operera kluvna läppar och spruckna gommar på barn.

Makarna Magee och deras medhjälpare hade varit tvungna att avvisa majoriteten av alla filippinska barn som kom till dem. Vilket fick Magee att lova dessa barn att återvända nästa år och operera dem.

Han insåg snart att behovet var enormt och detta fick honom att 1982 grunda Operation Smile. Under de gångna 18 åren har man via kirurgiska ingrepp återställt ansiktena på tiotusentals barn och unga vuxna i 20 olika tredje världen-länder. Och därtill låtit utbilda 10 000 personer hemma och utomlands som kan utföra operationer eller delta i dem.

Gyllenhammars okända sidor

SERIE

”Malou möter”

TV 4 20.00

Sparkad? Bortglömd? På tröskeln till ålderdomshemmet?

Icke sa Nicke. Vid fyllda 65 är gamle Volvochefen Pehr G Gyllenhammar aktivare än någonsin och fullt sysselsatt med internationella storaffärer i mångmiljardklassen.

Malou von Sivers har träffat honom i hans hus i London och mött en Gyllenhammar som utan bitterhet berättar om sina starka känslor den där decemberdagen 1993 när han efter 22 år tvingades lämna chefsfåtöljen på Volvo och det inofficiella ledarskapet inom svenskt näringsliv efter att ha misslyckats med det planerade Volvo/Renault-äktenskapet.

Och hur är det egentligen med allt det klander mot honom som person och ledare som kom fram i ljuset efter hans fall? Att han varit dryg, snål med beröm, levt lyxliv, inte tålt konkurrens med mera.

Jo, Gyllenhammar erkänner motvilligt att han gärna håller distans till andra, att han inte gillar när folk kommer för nära och att detta ledde till att han isolerade sig på Volvo.

Ismannen – ett unikt fynd

VETENSKAP

”Vetenskapens värld”

SVT 2 20.00

Han är 5 300 år gammal. Och har fått smeknamnet Ötzi. Om Ismannen handlar ”Vetenskapens värld”.

Om kreatursherden från stenåldern som blev ett av alla tiders mest sensationella arkeologiska fynd.

Det var ett bergsbestigarpar som 19 september 1991 av en slump hittade Ötzi – så benämnd efter Ötztaleralperna där det unika fyndet gjordes. Först trodde man att Ismannen påträffats på österrikiskt territorium. Men en närmare geografisk undersökning gjorde honom till italienare. Ötzi låg 93 meter söder om den österrikisk-italienska gränsen. Därför kan man i dag beskåda honom och de kläder och föremål han hade med sig i den norditalienska staden Bolzanos arkeologiska museum.

Kylan och isen på de höga alphöjderna, i kombination med speciella markförhållanden, hade under flera årtusenden bevarat en häpnadsväckande komplett mänsklig mumie med intakta inre organ – en människa från den epok vi brukar beteckna som yngre stenålder.

Intensiv forskning har under snart tio år bedrivits med denna forntidskropp och man har kunnat slå fast att Ötzi var minst 45 år när han dog, att han var 163 cm lång och vägde cirka 50 kilo.

Inte bara för arkeologerna utan också för den medicinska forskningen är den lille tyrolaren en guldgruva. Bland mycket annat har man på kroppen hittat 50 tatueringsliknande märken som antas ha åstadkommits av akupunktur mot smärta.

Ett annorlunda julbord med grönt dukas upp

MAT

”Mitt i maten”

SVT 2 21.30

Olivolja till julskinkan. Kan ni tänka er det? Tja, varför inte. I varje fall om man får tro ”Mitt i maten”-producenten Bo Hagström, som talar sig varm för att introducera denna standardingrediens i medelhavsländernas kök också på det svenska julbordet.

– Olivoljan passar alldeles utmärkt till korv och skinka och dessutom är den så hälsosam. Olivoljefettet hjälper till att transportera bort onyttiga animaliska fetter ur kroppen.

I näst sista avsnittet lagar mästerkocken Leif Mannerström till ett delvis annorlunda julbord med nykomponerade sillrätter, en ny panering och griljering av skinkan och mer grönt bland alla tunga kötträtter. Leif Mannerström är till vardags krögare på Sjömagasinet i Göteborg.

Läser berömd saga

KORTFILM

”Kvinnor i världen”

SVT 2 19.00

Franca Rame är verkligen ingen grå och undanskymd askunge. Inte heller har hon behövt någon prins för att lyfta upp henne till ära och berömmelse – trots att hon sedan många år är gift med en av världens främsta författare och teatermän, Nobelpristagaren Dario Fo.

Franca Rame står i högsta grad på egna kvinnoben, som dramatiker och en av Italiens främsta skådespelerskor och kvinnosakskämpar.

Men i kväll läser just hon, i ”Kvinnor i världen”, den klassiska sagan om Askungen vars grundtema – kvinnan som får sin höga sociala status genom en man – första gången dök upp i en kinesisk saga från 800-talet e Kr. Resten kan ni säkert – den hunsade styvdottern vars gudmor, en fe, svänger sitt trollspö och förvandlar Cinderella till en strålande vacker prinsessa som den unge prinsen på kungens slott genast faller för, alltmedan styvmodern och de båda elaka styvsystrarna blir illgröna i ansiktet av avundsjuka.

Marie Fredriksson bakom och på scen

NÖJE

”Marie Fredriksson”

TV 4 20.30

TV 4 släpper fram Marie Fredriksson i full frihet. Halmstads stolthet vid sidan av Per Gessle och HBK arrangerade i somras, 10 augusti, en stor utomhuskonsert vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Programmet är en inspelning från detta evenemang och är varvat med intervjuer och samtal med den nu 42-åriga rocksångerskan.

När Roxette-Marie i somras gjorde sin sommarturné – till bland annat Stockholm, hemstaden Halmstad och öländska Borgholm – var det första gången på många år som hon turnerade solo i Sverige efter Roxetteepoken med Per Gessle och mammaledigheten.

En prisad president

NOBEL 2000

”Fredsmöte” SVT 2 23.10

”Litteraturföreläsning” SVT 2 23.40

Han har varit både dödsdömd, livstidsdömd, utsatt för mordförsök och suttit åtskilliga år i fängelse. Men strax före jul 1997 valdes han till sitt lands president och nu har han fått Nobels fredspris i Stortinget i Oslo.

Sydkoreas statsöverhuvud Kim Dae-Jung intervjuas sent i kväll av BBC World-programledaren Nick Gowing.

Kim fick ju officiellt priset för ”ett långt livs kamp för demokrati”. Samtidigt vet alla att det som gav stöten mot Nobels fredspris var hans spektakulära, unika sammanträffande med Nordkoreadiktatorn Kim Jong-Il.

Senare på kvällen är det dags för en föreläsning i Stockholms börssal av årets litteraturpristagare, exilkinesen Gao Xingjian.