Fick en bondgård på köpet...

TV
Foto: DR
Hans och Merete har övertagit den stora släktgården Havklev på Sønderjylland efter Hans föräldrar. För Merete innebär det att hon nu får inrikta sig på ett helt nytt liv.

DOKUMENTÄR

”Kärlek på Havklev”

SVT 2 20.00

När danska Merete sa ja till sin Hans fick hon gården Havklev och svärföräldrarna i danska Sönderjylland på köpet. ”Det är otroligt opraktiskt att bli förälskad i en lantbrukare från Åbenrå”, säger Merete som studerar medicin.

Nu övertar hon Havklev tillsammans med Hans, som är sjunde generationen på släktgården.

– Jag är ett paket, en bonde med bondgård, och det måste Merete ta ställning till, säger Hans.

Merete är uppvuxen i villakvarter och har alltid drömt om att komma ut i världen och arbeta. Men kärleken segrade och hon valde paketet. Hon har flyttat medicinstudierna till Åhus. Långa lata söndagsmorgnar i sängen har hon däremot gett upp. Hans föräldrar flyttar till den nybyggda undantagsstugan. Hans far, 70 år, tänker fortsätta att jobba med sonen så länge han orkar.

Kan det vara kul att bli gammal i Sverige?

MAGASIN

”Mosaik”

SVT 2 22.10

”Mosaik” tar i säsongens sista program upp frågan ”är det kul att bli gammal i Sverige?”. Redaktionen har träffat ensamstående, sambor och gifta, okända svenskar, afrikaner, zigenare och dessutom en riktig superkändis – Harry Schein. De berättar om hur de ser på livet men också på döden. Och vad skulle de göra om de fick chansen att leva om sina liv?

En färdtjänsttaxi går som en röd tråd i programmet. Chauffören kör människor med totalt olika livssituationer. En äldre kvinna trivs med att rå sig själv men är ändå aktiv och träffar andra. Ett äldre zigenskt par umgås varje dag med barn och barnbarn, som bor i närheten. Deras liv skulle vara tomt om inte lägenheten fylldes med prat och skratt om dagarna.

Programmerade tomtar och verktygstest

MAGASIN

”Gör det själv”

SVT 2 21.00

Hör du till dem som inte tycker att det är så där jättekul att dansa kring granen? I kvällens ”Gör det själv” tipsar Hans Crispin bland annat om dataprogrammerade rockande tomtar, som klarar dansandet åt en...

Mer värdefulla är nog Hans och Ana Baratas råd när det gäller verktyg. De i sin tur har bett ”Snickar-Lennart” att välja ut ett bra standardutbud. Är dyrast alltid bäst?

Så ger Hans information om plugg och fästningsanordningar för olika väggtyper och presenterar smarta prylar som till exempel snickarpennornas Rolls Royce.

Ana visar med hjälp av proffs hur man fixar sitt eget nätverk hemma.

– Det är inte så svårt, säger Ana – och tycker att alla borde göra det.

Kvällens hembygge är en bil av trä.

En stor kompositör

DOKUMENTÄR

”Made in USA: Leroy Anderson”

SVT 1 20.00

Leroy Anderson (1908– 1975) är en svenskättad och nästan bortglömd stor amerikansk kompositörer. Ändå har nog de flesta av oss hört några av hans melodier som ”The Syncopated clock”, ”The Typewriter” och ”Blue tango”. Man kan beskriva hans musik så här: En medfödd känsla för melodier i kombination med en fascination för den nya moderna och mekaniserade världen. Det är en musik som visat sig alltid gå att nyupptäcka.

Leroy Anderson föddes av svenska immigranter och fick sin utbildning vid Harvard University. Hans karriär tog fart när han anlitades som arrangör av Boston Pops Orchestras dirigent Arthur Fiedler. Det var också för Boston Pops Anderson debuterade som kompositör 1937 med ”Jazz pizzicato”. Hans framgångar gjorde att skivbolaget Decca så småningom anställde honom som sin kapellmästare.

Tips om braskamin

MAGASIN

”Äntligen hemma jul”

TV 4 20.00

”Äntligen hemma jul” är extra långt i kväll och följs dessutom

i SVT 2 av ”Gör det själv” så det blir mycket att titta på för de händiga och pyssliga i kväll. Martin Timell inleder med att installera en braskamin och visar hur man får skorstenen på plats. Han ger också en liten vedlektion i det sammanhanget.

Susanne Nordström visar hur man gör en dekorativ krans och hur man enkelt dekorerar blockljus med bland annat små pepparkaksformar. Bosse Rappne tillverkar en maffig julgirlang för väggen och tipsar om hur man kan ta vara på spillet.

Karin Mannerstål gör om sitt tråkiga fyrkantiga matbord. Hastigt och lustigt blir det ett spelbord med ”Fia med knuffs” spelplan målad direkt på bordet. Hon tipsar även om hur man själv kan tillverka jul- och nyårskort.

ARTIKELN HANDLAR OM